Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
"Een diverser publiek bereik je niet door als een UFO neer te strijken in Molenbeek"

"Een diverser publiek bereik je niet door als een UFO neer te strijken in Molenbeek"Kunst & Cultuur

Het is een obsessie voor de hele cultuursector: een jonger en diverser publiek in de zalen krijgen. Chantal Pattyn wilde wel eens weten van Joost Fonteyne, directeur van het Klarafestival in Brussel, hoe hij dat aanpakt.
Kay Lacombe

Joost Fonteyne

Het profiel van de gemiddelde cultuurparticipant is bekend. Sociologe Jessy Siongers vatte het in Pompidou nog eens samen: het zijn meestal oudere en hoger opgeleide mensen. Vaak groeiden ze op in een cultuur-minded nest. Velen van hen wonen in de stad, waar een groot cultureel aanbod is.

Maar een deel van de stadsbewoners vindt de weg niet naar de vele cultuurhuizen in hun omgeving. Hoe gaat Joost Fonteyne, directeur van het Klarafestival, daarmee om?

"Vanaf 2021 zal het Klarafestival actief zijn in verschillende buurten van Brussel", vertelt Joost Fonteyne. "Niet om daar als een UFO neer te strijken, maar om samen met muzikanten en organisaties in Molenbeek een festivalprogramma te maken."

Daarbij maak je maar beter niet de fout in clichés te denken. "Als we een concert programmeren met niet-Westerse muziek, gaan we er al snel van uit dat alle mensen met niet-Westerse roots geïnteresseerd zijn. Dat is ontzettend naïef."

Hoe doe je het dan wel, een jonger en diverser publiek bereiken? Alvast niet door je brochure op te leuken, weet Joost Fonteyne. "Er wordt vaak gedacht dat het presenteren van projecten aan jongeren te maken heeft met marketing. Dat je een folder moet uitgeven die aan jonge mensen appelleert. Maar het gaat natuurlijk over aansluiting vinden bij hun leefwereld."

Een stelling waar sociologe Jessy Siongers het volmondig mee eens is. "In Nederland experimenteert men veel meer met formats waarbij je kan wegzakken in een loungestoel met een biertje. De grootste motivatie om aan cultuur te doen is voor alle leeftijdsgroepen om zich te ontspannen. En voor jongeren komt daarbij: leeftijdsgenoten ontmoeten".

Joost Fonteyne en Jessy Siongers over cultuur bij jongeren
Podcast Pompidou - maandag 30 november 2020
Klik hier om dit audiobestand te downloaden

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Nicky Aerts brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Heleen Debruyne

Samenstelling: Chantal Pattyn

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.