Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Een laureaten- en slotconcert, een hommageconcert en topsolisten in Klara Live

Een laureaten- en slotconcert, een hommageconcert en topsolisten in Klara LiveKlassieke muziek

Het laureaten- en slotconcert van de Koningin Elisabethwedstrijd, hommageconcerten aan Vlaame componisten, en topsolisten in de Wigmore Hall: dat is uw concertagenda in de week van 3 juni 2019

Luc Brewaeys

Maandag 3 juni

Vandaag gaat Klara Live de eigentijdse toer op met werk van Philippe Hurel, Luc Brewaeys en Gérard Grisey, drie componisten die elk op hun eigen manier gebruik maken van een compositietechniek die 'spectralisme' heet: een techniek die vertrekt van het innerlijk van de klank, het spectrum, de natuurlijke boventonen. Uitvoerders zijn het Belgische Spectra Ensemble en het Duitse Notabu.Ensemble onder leiding van Filip Rathé en Mark-Andreas Schlingensiepen. Filip Rathé is te gast bij Nicole Van Opstal en licht één en ander toe. Het concert, dat plaatsvond in de Bijloke op 15 maart ll, is een hommage aan Luc Brewaeys, die op 18 december 2015 overleed.

Dinsdag 4 juni

Concert met laureaten 4, 5 en 6 van de Koningin Elisabethwedstrijd viool 2019, rechtstreeks vanuit Bozar. De rangschikking van de laureaten van de Koningin Elisabethwedstrijd 2019 lokte heel wat discussie uit. Vanavond genieten we opnieuw van de vurige en originele Ioana Cristina Goicea, van Júlia Pusker, die zich tijdens de wedstrijd ontpopte als een tovenares van kleuren, en van Shannon Lee, die de laatste wedstrijdavond speelde. Zij wonnen respectievelijk de zesde, vijfde en vierde prijs op de voorbije wedstrijdeditie. Violist Nicolas Dupont volgt het concert in de Klaraloge samen met gastvrouw Lut Van der Eycken.

Woensdag 5 juni

Frédéric Devreese, de vader van de Belgische filmmuziek, wordt 90 en dat mag niet onopgemerkt voorbijgaan. Brussels Philharmonic en Flagey organiseren een muzikaal portret, en Klara is er rechtstreeks bij. Devreese is een veelzijdig componist: hij schreef niet enkel filmmuziek, maar ook ondermeer concerto's, een symfonie, en heel wat kamermuziek. Vanavond hoort u een selectie uit zijn schitterende filmmuziekrepertorie, en het vierde pianoconcerto. Dit is het concerto dat hij in 1983 voor de finale van de Koningin Elisabethwedstrijd schreef. Liebrecht Vanbeckevoort is solist, en Nicole Van Opstal volgt het concert voor u vanuit Studio 4 in Flagey.

Donderdag 6 juni

Voor het slotconcert van de Koningin Elisabeth Wedstrijd 2019 tekent iedereen weer present in de Henri Le Boeufzaal in Bozar. Feestvreugde in plaats van wedstrijdspanning, het kan de muziek enkel ten goede komen. De eerste drie laureaten kozen elk een ander concerto dan tijdens hun finale. We horen Stephen Kim in Brahms, Timothy Chooi in Bruch en kersvers winnaar Stella Chen in Beethoven. Lut Van der Eycken volgt vanop de eerste rij met haar gast.

Vrijdag 7 juni

Vanavond kan u luisteren naar een concert gegeven op 14 november 2018 in de Wigmore Hall te Londen, naar aanleiding van de 100e verjaardag van de onafhankelijkheid van de republiek Letland. U hoort enkele Letse topmusici in composities van Rachmaninov, Mendelssohn en Beethoven, maar ook met muziek van twee Letse componisten, Jazeps Vitols en Peteris Vasks.

  • Klara Live, van maandag 3 tot en met vrijdag 7 juni,, telkens vanaf 20 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.