Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Een nieuw genre: de lockdownfilm

Een nieuw genre: de lockdownfilmKunst & Cultuur

Malcolm & Marie is de eerste echte lockdownfilm. Bedacht, geschreven, gedraaid en gelanceerd tijdens de pandemie. Meer nog: zonder de lockdown was Malcolm & Marie er wellicht nooit gekomen. Lieven Trio: "Een rijke film, die veel thema’s aanraakt."
© Netflix

Malcolm & Marie

Regisseur Sam Levinson heeft al de populaire HBO-reeks Euphoria op zijn cv staan. Hij maakte zich in maart 2020 klaar om het tweede seizoen te draaien. Maar toen kwam corona en viel ook Hollywood stil. Er werd niet meer gefilmd en cast en crew zaten werkloos thuis.

Maar Levinson bleef niet bij de pakken zitten. Hij bedacht een verhaal, stelde een cast samen en onder heel strikte maatregelen gingen 22 mensen in juni in afzondering. Om 12 dagen later weer naar buiten te komen. Met Malcolm & Marie.

Een grote cast was natuurlijk onmogelijk, er zijn dan ook maar twee personages. Een opkomende filmmaker, Malcolm, en zijn vriendin Marie komen thuis na zijn première. Wat een mooie avond had kunnen worden, eindigt in een reeks pijnlijke onthullingen en romantische afrekeningen. Lieven Trio: Het zit er natuurlijk niet de hele tijd tegen, dat zou je als kijker niet volhouden. De film is gestructureerd als een muziekstuk in verschillende bewegingen."

Malcolm & Marie is een storm die af en toe gaat liggen, met een paar passionele intermezzo’s. Om daarna opnieuw in alle hevigheid te beginnen donderen.
Lieven Trio

De rol van Marie is voor Zendaya, voormalig kindsterretje op Disney Channel. "Ik kan zonder overdrijven zeggen dat dat Malcolm & Marie het strafste is dat zij tot nu toe heeft gedaan. Een ster in wording!" Lieven Trio is ook verkocht door Zendaya's tegenspeler John David Washington: "Je voelt dat hij ook een deel van zijn eigen ziel blootlegt." Onze filmman zou met mindere goden in quarantaine willen stappen.

Malcolm & Marie is nu te zien op Netflix.

Lieven Trio over Malcolm & Marie

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.