Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Een nieuw War Requiem

Een nieuw War RequiemKlassieke muziek

'A War Requiem - For a human World' van Annelies Van Parys gaat komend weekend in première.
Annelies Van Parys

Annelies Van Parys

Bij 'War Requiem' denkt de muziekliefhebber allicht onmiddellijk aan het werk van Benjamin Britten. Er is echter een splinternieuw War Requiem op komst. De Vlaamse componist Annelies Van Parys schreef haar ‘A War Requiem – For a human World’ voor het Nationaal Orkest van België, het Collegium Vocale Gent en twee solisten: sopraan Sophie Karthäuser en bariton Thomas Bauer.
‘A War Requiem’ van Annelies Van Parys is niet geschreven naar het model van de traditionele dodenmis: het is volgens de componist eerder een oratorium, met een los narratief. De tekst is van de Duitse theaterauteur Lea Doher en wil een eresaluut zijn aan de slachtoffers van alle oorlogen. Van Parys: “Dit is een pleidooi voor een weg naar meer menselijkheid. Ik wil de pijn tonen, de zinloosheid en de wanhoop verbeelden van wat mensen elkaar aandoen, maar ook de kansen, de hoop en de kracht van mensen om meer humaniteit teweeg te brengen.”
‘A War Requiem’ gaat komend weekend in première op verschillende plaatsen in Vlaanderen. Op 11 november om 15,00 u is dat het geval, in aanwezigheid van het koningspaar, in Bozar in Brussel. Op die dag wordt wereldwijd 100 jaar Wapenstilstand herdacht. Klara Live zendt dit concert rechtstreeks uit. Vanaf 14,00 u zijn wij ter plaatse met een introductieprogramma waarin Annelies Van Parys en dirigent Hugh Wolff het concert nader toelichten.

Zondag 11 november, Klara Live om 14.00 u

Dat een wereldcreatie sowieso een zenuwslopende zaak is voor een componist, vertelt Annelies Van Parys u zelf….