Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Een nieuwe Klara-cd met violist Yossif Ivanov en Brussels Philharmonic!

Een nieuwe Klara-cd met violist Yossif Ivanov en Brussels Philharmonic!Klassieke muziek, CD

Warner classics

De Belgische violist Yossif Ivanov in concerto's van twee Russische meesters

Wie?

In 2005 won Yossif Ivanov de tweede prijs én de publieksprijs op de Koningin Elisabethwedstrijd voor viool, en geen enkele Belg had het toen ooit beter gedaan op dit concours. En, wat een luxe, Brussels Philharmonic wordt op deze Klara-cd geleid door twee dirigenten: de Brits-Italiaanse dirigent Damian Iorio in Tsjaikovsky en de Rus Alexei Ogrintchouk in Stravinsky; deze laatste is trouwens ook een voortreffelijk hoboïst.

Wat?

De combinatie van de vioolconcerten van Tchaikovsky (erg bekend) en Stravinsky (veel minder uitgevoerd) is, verrassend genoeg, eerder ongewoon. Maar voor Ivanov is het de evidentie zelve: “Beide Russische concerten zijn geschreven in dezelfde toonaard (D-groot), en ze zijn waarschijnlijk geïnspireerd door hét vioolconcerto bij uitstek, dat van Beethoven. En ze zijn tot op vandaag even geniaal als verfrissend.”


Waarom moet je dit horen?

Wat goed toch dat Klara deze lyrische en fantasievolle violist de kans gaf om deze twee concerten in de studio, in dit geval in de voortreffelijk klinkende Studio 4 van Flagey, op te nemen. En dat samen met Brussels Philharmonic dat, o.l.v. Iorio en vooral Ogrintchouk, met een gloedvol elan bijdraagt aan het intense en energieke karakter van het geheel.

- Bart Tijskens

Praktisch?

Titel: Yossif Ivanov – Tchaikovsky – Stravinsky – Violin concertos
Uitvoerders: Yossif Ivanov (viol) Brussels Philharmonic o.l.v. Damian Iorio & Alexei Ogrintchouk
Label: Warner classics – een Klara-uitgave
Catalogusnummer: 0190296416514