Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Een symfonie als liefdesbrief

Een symfonie als liefdesbriefBlijf verwonderd!

Stéphane Denève opende met Mahlers vijfde symfonie zijn vijfde seizoen als muziekdirecteur van Brussels Philharmonic. Volgens dirigent Willem Mengelberg was Gustav Mahlers Adagietto uit zijn vijfde symfonie zijn liefdesverklaring aan Alma Schindler. Visconti zorgde ervoor dat het een wereldhit werd. Herbeluister dit concert van vrijdag 6 september.
portret van dirigent Stéphane Denève© Bram Goots

Stéphane Denève: Klaar voor een nieuw seizoen bij Brussels Philharmonic

Ik voel dat we er nu klaar voor zijn om deze uitdaging samen aan te gaan. De symfonieën van Mahler zijn indrukwekkend en groots - zowel de structuur als de duur van de werken. Maar bovenal is elke symfonie een universum op zich: met alle mogelijke en uiteenlopende emoties, als een spiegel van de mensheid, en de uitdrukking van het leven zelf, zegt Denève.

De vijfde symfonie is dan ook veel meer dan die heerlijke streling van strijkers en harp uit het Adagietto. Het is een dramatisch werk, dat begint met een dodenmars en gaat over een weerbarstig tweed deel naar een haast manisch scherzo, en vervolgens via het liefelijke adagietto naar een groots, feestelijk slot.
Liefdesbrief of niet, feit is dat Alma haar affaire met haar compositieleraar Zemlinsky abrupt beëindigde de dag nadat ze kennismaakte met componist en dirigent Gustav Mahler, in 1901. Een jaar later huwde ze met hem. Ook al kan je bij Mahler de biografische elementen nooit helemaal negeren, de vijf delen van deze symfonie zijn geen programmamuziek, maar een vernieuwend abstract architecturaal bouwwerk. Mahler bleef tot aan het einde van zijn leven de orkestratie bijvijlen.

Het concert begint met het Larghetto voor orkest van de 60-jarige Schotse componist James Macmillan. Het is de instrumentale versie van het a cappella koorwerk Miserere, dat hij in 2009 componeerde in opdracht van het Antwerpse festival Laus Polyphoniae. 

Beluister hieronder het interview van muziekdirecteur Stéphane Denève met Lut Van der Eycken net voor het concert van 6 september in Flagey.

Stéphane Denève over MacMillan en Mahler in het openingsconcert van zijn 5e seizoen bij Brussels Philharmonic

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.