Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
"Een symfonie in liederen"

"Een symfonie in liederen"Klassieke muziek

Zo omschreef Gustav Mahler zijn nieuwste werk 'Das Lied von der Erde'. Op donderdag 24 november integraal in Maestro met het Koninklijk Concertgebouworkest Amsterdam o.l.v. Eugen Jochum.
Gustav Mahler

Gustav Mahler

Begin 1907 krijgt Gustav Mahler een uitgave in handen die hem meteen zal boeien. Het is een Duitse vertaling van Chinese gedichten : 'De Chinese fluit'. Toch heeft Mahler te veel zorgen aan z'n hoofd, hij is oververmoeid, en de plannen om iets met die poëzie te doen belanden in de koelkast. Tot het gezin Mahler getroffen wordt door het noodlot. Dochter Maria, amper 4,5 jaar jong, sterft en Mahler zelf krijgt van z'n dokter te horen dat hij een ernstige hartkwaal heeft. Gustav Mahler weet dat componeren hem kan redden van de wanhoop, en dus begint hij de melancholische Chinese verzen opnieuw te lezen. En meteen daarna volgden muzikale schetsen. De zomer wordt een tijd van intens componeren aan wat 'Das Lied von der Erde' zal worden met het hartverscheurende slotdeel over afscheid nemen. 

Gustav Mahler
Gustav Mahler

Maestro

In Maestro klinken de grote klassiekers in uitvoeringen van vandaag en gisteren. Met elke week een internationale artiest in de kijker, een blik op de belangrijkste concerten in ons land, de nieuwste cd’s, en retro-momenten met artiesten die de klassieke muziek kleur en uitstraling gaven. Elke dag gaan we ook naar belangrijke concertzalen over de hele wereld waar de artiesten van vandaag het beste van zichzelf geven. En er zijn ook specials rond jarige componisten en uitvoerders, en exclusieve interviews.

Presentatie: Mark Janssens

Samenstelling: Bart Tijskens

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via maestro@klara.be

Elke weekdag, telkens van 14 tot 17 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 5 dagen lang te herbeluisteren via de site en de app.