Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Een valse priester in een digitale kerk

Een valse priester in een digitale kerkKunst & Cultuur

Een moord plegen en toch priester worden. Of toch ongeveer, want een priester zonder opleiding kan je niet meteen priester noemen. ‘Corpus Christi’, de nieuwe film van regisseur Jan Komasa, is losjes gebaseerd op een waargebeurd verhaal van een valse priester. Filmkenner Lieven Trio ging kijken.
Filmposter van de film 'Corpus Christi' waarop de hoofdrolspeler in traditioneel gewaad voor pastoors te zien is.

Het plot is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Al is het wat aangedikt door het toevoegen van bijvoorbeeld zijn criminele verleden.

Daniël ervaart een religieuze roeping terwijl hij in de jeugdgevangenis zit. Hij wil zijn leven beteren en priester worden, maar dat lijkt geen optie met zijn strafblad. Na het uitzitten van zijn straf, komt hij terecht in een plattelandsdorp waar hij een baan in een houtzagerij heeft. Wanneer de lokale priester in het ziekenhuis terechtkomt, ziet hij een opportuniteit om zijn roeping toch waar te maken. Vanaf dat moment is hij de nieuwe, weliswaar valse, priester van het dorp. En dat levert soms vermakelijke beelden op. Zoals het moment dat hij bij zijn eerste biecht eerst even op zijn smartphone opzoekt hoe biechten precies in zijn werk gaat.

Valse priesters zijn blijkbaar niet zo uitzonderlijk. In 2011 was er een jongeman die zich in een klein Pools dorpje voordeed als priester. Pas drie maanden later werd duidelijk dat het niet om een ‘echte’ priester ging. Maar het bijzondere was dat de parochianen hem veel beter vonden dan de oorspronkelijke priester. Vanuit dat idee vertrekt ook het plot van de film die op een heel interessante manier met moraliteit speelt. Trio: ‘De film stelt de vraag hoe we kunnen verwachten dat iemand het goede zal doen als niemand het goede in hem ziet of wil zien. Een heel interessant verhaal waar wel wat universele waarheden in zitten.’

Het is een heel menselijk verhaal dat niet overdreven zwaar in beeld wordt gebracht. Trio: ‘Ik vind het vooral een heel mooie film in die zin dat het hoofdpersonage echt zijn best doet en ook echt een gave heeft als pseudopriester.’ Daarnaast zit er ook een element van spanning in het verhaal. Trio: ‘Je zit te duimen voor het hoofdpersonage, maar je voelt wel de constante dreiging dat zijn verleden hem zal inhalen en dat hij misschien ontmaskerd zal worden.’

Het onderwerp stootte op wat tegenwerking. Heel toevallig bleek er in het Poolse dorpje waar ze filmden ook enkele jaren een fake priester aan het werk geweest te zijn. De bevolking van dat specifieke dorpje werd daar natuurlijk niet graag aan herinnerd. Daarnaast kregen de makers geen toestemming van de Katholieke Kerk om in een echte kerk te draaien uit angst voor imagoschade. Met als gevolg dat de kerkscènes dan maar in de studio zijn opgenomen en de kerk digitaal tot leven kwam. 

De film werd begin dit jaar genomineerd voor Beste Niet-Engelstalige film bij de Oscars. Het moest echter de duimen leggen tegen het sensationele ‘Parasite’. De film kwam al uit in 2019, maar er zit enige vertraging op de release door corona.De film werd begin dit jaar genomineerd voor Beste Niet-Engelstalige film bij de Oscars. Het moest echter de duimen leggen tegen het sensationele ‘Parasite’. De film kwam al uit in 2019, maar er zit enige vertraging op de release door corona.

Beluister hieronder het gesprek met Lieven Trio:

Lieven Trio over 'Corpus Christi'

Bekijk hieronder de trailer van 'Corpus Christi':

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.