Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Een vrijblijvende uitnodiging tot een moedige levenswijze

Een vrijblijvende uitnodiging tot een moedige levenswijzeBlijf verwonderd!

Tijdens de week van de Belgische muziek kunnen we niet omheen het Ave Verum Corpus van nyckelharpaspeler Didier François, een gloednieuwe compositie voor vier instrumentisten en vocaal ensemble gebaseerd op het Ave Verum Corpus van Josquin Desprez, de grote polyfonist van wie we dit jaar overigens zijn 500e sterfdatum herdenken.
©Sint-Paulus Kerk

Affiche

Het Ave Verum Corpus van Josquin Desprez is een motet over het lijden van Christus aan het kruis. Een lijden dat uiteindelijk resulteert in een triomfantelijke verrijzenis. Het zijn die thema’s van lijden en verrijzenis die nyckelharpaspeler Didier François inspireerden tot het maken van een hedendaagse versie van dit Ave Verum Corpus van Josquin.

Lijden kan verlossing brengen, ook voor ons. Het kan ons sterker maken en ons uitdagen of uitnodigen om moeilijkheden te overstijgen, een weg naar persoonlijke groei, naar een vollediger mens-zijn. Zo wil Didier François zijn vertolking ook zien: als een vrijblijvende uitnodiging tot een moedige levenswijze. Polyfonie reikt ons daarin een mooie spiegel aan, want in polyfonie zijn alle stemmen gelijkwaardig aan elkaar: een weefsel waarin elke stem zijn of haar plek heeft.

Het Ave Verum Corpus van Didier François is een verrassende en vernieuwende compositie: een werk waarin heden en verleden met elkaar in dialoog gaan en waarin subtiele jazzklanken gecombineerd worden met oude muziek. Kortom, polyfonie zoals u haar nog nooit hoorde.

Het werk ging afgelopen woensdag 10 februari 2021 in première in de Antwerpse Sint-Pauluskerk met het vocaal ensemble Utopia, pianist Michel Bisceglia, luitist Jan Van Outryve, gambist Thomas Baeté, en Didier François op nyckelharpa. Dit concert kan u opnieuw beluisteren via het youtube kanaal van Didier François https://www.youtube.com/user/didiernyckelharpa. Het eerste deel van het werk het 'Pro Homine' is terug te vinden op spotify.

Of beluister het concert hier:

Walden

Slow radio op de traagste dag van de week, geïnspireerd op het legendarische boek van stiltezoeker Henry Thoreau (1854). Een oase van rust en schoonheid in woord en muziek van de middeleeuwen tot nu.

Presentatie: Katleen Van Bavel

Samenstelling: Katleen Van Bavel

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via walden@klara.be

Elke zondag van 11 tot 13 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Vincent Goris

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.