Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Een zalige tijd beleven met een liedrecital? Het kan

Een zalige tijd beleven met een liedrecital? Het kanKlassieke muziek, CD

tenor Jonas KaufmannSony Classical

tenor Jonas Kaufmann

Wie?
De wereldberoemde Duitse tenor Jonas Kaufmann en zijn pianopartner Helmut Deutsch
 

Wat?
Een bloemlezing uit het overwegend Duitse liedrepertoire onder de noemer “Selige Stunde” met o.m. liederen van Schubert, van Beethoven, Mendelssohn, Liszt, Brahms, Strauss en Wolf
 

Waarom moet u dit horen?
Ook operazangers zaten tijdens de eerste coronagolf noodgedwongen thuis maar daarom zaten ze niet met hun duimen te draaien. Kaufmann maakte van de gelegenheid gebruik om met zijn goede vriend en vertrouwde collega, pianist Helmut Deutsch, een opname te maken op privéterrein, dus ik veronderstel bij Kaufmann of Deutsch thuis. In die intieme setting brachten ze hun favoriete, overwegend Duitse liedrepertoire of zoals pianist Helmut Deutsch het verwoordde: de persoonlijke playlist van hun bisnummers. Het resultaat is een bijzonder intimistische en uiterst naturelle uitvoering zonder franjes van een aantal liederen die hoofdzakelijk over de liefde gaan: de romantische liefde maar ook de liefde voor een kind, voor een oude moeder, transcendente liefde…..
Kaufmann zei ooit in een interview dat hij het zingen van liederen niet meer moeilijk vond vanaf het moment dat hij begrepen had dat je dat gewoon met de grootste naturel moet doen. In zijn geval blijft die naturel ondersteund door een indrukwekkende techniek en het natuurlijke effect van het zingen met halve stem of “mezza voce” is in feite groot meesterschap.
Sylvia Broeckaert

 

Practisch?
Uitvoerder: Jonas Kaufmann (tenor)-Helmut Deutsch (piano)
Titel: Selige Stunde
Label: Sony Classical
Catalogusnummer: 19439783262
 

Sylvia Broeckaert over 'Selige Stunde' van Jonas Kaufmann

Fidelio

Fidelio, uw trouwe gezel op zondagmiddag, neemt u mee in een denkbeeldige opera met alles erop en eraan: een spetterende ouverture, een aandoenlijke aria, een dromerig duet of een levendig ensemble. Een imaginair concert krijgt u er bovenop met heel wat kamermuziek, concerto’s of symfonisch werk en de zangers blijven aanwezig om ons een liedbundel aan te prijzen, een cantate of aanstekelijke koormuziek en wie weet ook nog een verrassend toemaatje.

Presentatie: Sylvia Broeckaert

Samenstelling: Sylvia Broeckaert

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via fidelio@klara.be

Fidelio, elke zondag van 15 tot 18 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.