Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Een zomerse Klara Live-week met o.a. de start van het MAfestival

Een zomerse Klara Live-week met o.a. de start van het MAfestivalKlassieke muziek

De week van 29 juli 2019 belooft een zomerse Klara Live-week te worden, met concerten van Europese muziekfestivals.
© Marco Borggreve

Liza Ferschtman

Maandag 29 juli

Momenteel loopt bij onze Noorderburen het Delft Chamber Music Festival, een internationaal kamermuziekfestival in het prachtige historische decor van Delft. Dit Klara Live concert neemt u mee naar de editie van vorig jaar, met als thema de - onbereikbare -liefde. Een keure aan musici, uitgenodigd door violiste en artistiek leider Liza Ferschtman, zingen en spelen werk van Beethoven, Berg en Brahms. Een ode aan de liefde en aan de intieme kracht van kamermuziek.
Een ERU-opname van juli 2018.

Dinsdag 30 juli

De Vlaamse pianiste Els Biesemans was te gast op het Zwitserse pianofortefestival Flügelschläge. Samen met Martin Zeller brengt ze een recital gewijd aan Franz Schubert en het Wenen van 1825. Martin Zeller bespeelt naast de cello ook de zelden gehoorde arpeggione, een instrument dat we dankzij Schubert nu nog kennen. Het begin van de 19e eeuw was een politiek woelige periode, maar ook de klavierinstrumenten beleefden in die tijd een ware revolutie. Els Biesemans bespeelt een Weense pianoforte gebouwd door Josef Brodmann in 1825. Een EBU-concert, opgenomen in de Bühlkirche in Zurich op 9 november 2018.

Woensdag 31 juli

Het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks brengt onder de leiding van de Hongaarse dirigent Ivan Fischer het 1ste vioolconcerto van Bela Bartok met als Janine Jansen. Voor en na Bartok brengt het orkest respectievelijk symfonie nr 34 en 39 van W.A.Mozart.

Donderdag 1 augustus

Het BBC National Orchestra of Wales o.l.v. Jun Märkl met de medewerking van de pianiste Angela Hewitt nemen ons mee in een Spaans getinte concertavond. Composities van de Spaanse componist Manuel de Falla en de twee Franse componisten die zich graag door Spanje lieten inspireren: Claude Debussy en Maurice Ravel. De opname werd gemaakt in Cardiff op 7 februari.

Vrijdag 2 augustus

Vanavond opent het MAfestival Brugge met een citytrip naar Londen: in 1691 werd daar Purcells semi-opera King Arthur gecreëerd.
"Vandaag zal blijken of de scepter van ons rijk zal rusten in de hand van de grote Arthur of door de brute vijand wordt gepakt.”
Met deze tekst opent het eerste bedrijf van King Arthur over de strijd tussen de Britse koning Arthur en zijn vijand Oswald, koning der Saksen, om de hand van de mooie, blinde Emmelijn. Beide koningen laten zich bijstaan door tovenaars en geesten – te land, ter zee en in de lucht.
King Arthur is een van Henry Purcells vijf semi-opera’s, toneelstukken waarin wordt gezongen. Deze partituur bevat de mooiste aria's en duetten, waaronder Fairest isle en Cold Song. Voor de uitvoering tekent het Ensemble Vox Luminis onder leiding van Lionel Meunier samen met een reeks solisten.

Zaterdag 3 augustus

Op 25 mei zong het Tenebrae choir, een van de beste Britse koren, onder de leiding van Nigel Short op de SWR Schwetzinger Festspiele te Speyer. Zij brengen werk van Tomas Luis de Victoria.

  • Klara Live, van maandag 29 juli tot en met zaterdag 3 augustus 2019, telkens van 20 tot 22 uur op Klara, klara.be en de Klara-app. En op vrijdag 2 augustus van 18.00 tot 20.00 uur met een voorbeschouwing over het MAfestival

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Wolfgang Heiremans / Sylvia Broeckaert

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.