Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Een zonovergoten Gent Jazz Festival 2018

Een zonovergoten Gent Jazz Festival 2018Jazz

Gent Jazz Festival 2018 (7 festivaldagen verspreid tussen 29 juni en 8 juli) lokte dit jaar niet minder dan 32.000 bezoekers naar de 13de-eeuwse abdijtuinen van De Bijloke. De opkomst ligt hiermee in dezelfde lijn als voorafgaande jaren, met piekmomenten op uitverkochte concertdagen met acts Melanie De Biasio (1 juli), Paolo Conte (6 juli) en The Roots (8 juli).

Een zonovergoten Gent Jazz Festival 2018

Niet enkel de artiesten op de Main Stage konden op veel bijval rekenen, ook de kleinere en uiterst gezellige Garden Stage liep vol bij elk concert van nieuwere talenten uit de scene. De stralende zon, met later op de avond telkens een zacht briesje, was een dagelijkse geliefde kompaan.

De grote namen bevestigden elke avond opnieuw waarom ze hun sterrenstatuut verdiend hadden en de jonge talenten verrasten en ontroerden. Staande ovaties waren er dan ook bij de vleet. De Belgische muziekgrond staat vruchtbaarder dan ooit, zo bewijst zeker de helft van de affiche. David Byrne legde op de eerste avond de lat meteen hoog met een show die van begin tot eind – zowel muzikaal als choreografisch – strak in elkaar zat. Talking Heads-klassiekers en nummers uit zijn recentste American Utopia wisselden elkaar moeiteloos af. Melanie De Biasio kreeg twee dagen later opnieuw de tent muisstil, een van haar specialiteiten. Koning der entertainers Tom Jones kreeg op 3 juli zelfs de grootste scepticus aan het dansen en verblufte met zijn nog steeds intacte stembereik. Het was lang stil rond topsaxofonist Chico Freeman, maar die schade haalde hij meer dan in op 5 juli. Op 6 juli zat het humeur goed en dat was niet enkel dankzij de overwinning van onze Duivels. Italiaanse maestro Paolo Conte deed ons vergeten dat hij al 81 jaar oud was en liet ons wegdromen op de tonen van “Via Con Me” en “Max”. Op 7 juli, hoogdag voor de jazz cats, passeerde de crème van de (Amerikaanse) jazzscene de revue met free jazzkoning Pharoah Sanders als afsluiter. Deze 8e juli moet nog tot een einde komen, maar met het beste van de hiphopscene op het podium, wordt deze topeditie hoe dan ook knallend afgesloten!

De highlights van Bertrand Flamang, festivaldirecteur

“Ik ben blij om vast te stellen dat mensen steeds meer naar ons komen om nieuwe bands te ontdekken, en ons niet enkel op de headliners beoordelen. Bovendien promoten we hiermee ook het groot talent dat in ons Belgenlandje zit. Voor mij zijn FUNDAMENT, David Byrne en Pharoah Sanders hoogtepunten. De twee eerste slagen erin een smaakvolle, creatieve enscenering op poten te zetten die de muziek enkel versterkt en niet als afleiding dient. FUNDAMENT was voor mij een van die extremen die misschien een paar mensen uit de tent doet lopen, maar hoofdzakelijk het publiek verbaasde en verrukte. Jazzgrondlegger Pharoah Sanders gaf dan weer een dwarsdoorsnede van zijn volledige oeuvre. Van extatische solomomenten tot een bijna gospelachtige afsluiter van de set. Je zou het nooit denken dat zo’n muziek mensen aan het dansen krijgt, maar het tegendeel was waar. Laat ik ook niet Too Noisy Fish, Ambrose Akinmusire, Dan Weiss Starebaby en Chico Freeman vergeten.”

Pentadox wint Jong Jazztalent 2018

Op 1 juli maakten Gent Jazz Festival en partner brouwerij Duvel-Moortgat de winnaars van Jong Jazztalent Gent 2018 bekend: Pentadox. Deze Belgische hedendaagse jazzband die bestaat uit Sylvain Debaisieux (tenorsaxofonist), Bram De Looze (piano) en Samuel Ber (drums) mixt intuïtie met ratio. Voor hun project willen ze hun trio uitbreiden en artiesten in residentie uitnodigen. Onder andere trombonist George Lewis helpt hen hun muziekwoordenschat uitbreiden. Het budget van € 10.000 dat Jong Jazztalent Gent met zich meebrengt, is het perfecte duwtje in de rug.

Robin Verheyen en Niels Van Heertum winnen de SABAM Jazz Awards

Op 5 juli reikte Minister van Cultuur Sven Gatz de SABAM awards uit. De prijs voor Jong Talent en de bijhorende chèque van 5.000 euro ging naar euphoniumspeler Niels Van Heertum. De award Gevestigde Waarde was voor saxofonist Robin Verheyen. Aan deze award is een bedrag van 10.000 euro verbonden.

Gent Jazz Festival ook tijdens jaar actief

De Bijloke is Gent Jazz Festivals natuurlijke biotoop en deze match made in heaven viert ondertussen al zijn 17de verjaardag. Op woensdag 20 februari 2019 nodigt Gent Jazz Festival de enige echte Joshua Redman uit in het Bijloke muziekcentrum. Redman stond op het podium met de groten zoals B.B. King, Herbie Hancock, Dianne Reeves en Quincy Jones. Helemaal uit Californië komt deze saxofoonkeizer nu ook ons ontroeren. Het Ben Sluijs Quartet opent, de perfecte gelegenheid om Belgisch jazztalent extra in de verf te zetten. Een eerste gooi naar wat een mooie traditie kan worden. Dit liefdesliedje is nog lang niet uitgezongen! 

All that jazz

In All That Jazz laten we iedere dag tussen tien en elf de muziek spreken en vertoeven we in het gezelschap van de meest legendarische jazzhelden. U krijgt de beste momenten uit hun carrière aangevuld met schitterende liveopnames. Leun achterover en laat u onderdompelen in de broeierige, nachtelijke sferen van een echte jazzclub. De hele zomer lang, van maandag tot en met zaterdag om 22 uur.

Samenstelling: Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via jazz@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag, telkens van 22 tot 23 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien zijn de uitzendingen nog 1 week lang te herbeluisteren via de site en de app.

My Favorite Things

Deze zomer opnieuw op zondagavond: My Favorite Things. Lies Steppe peilt in de diepte aan de hand van een aantal favoriete platen en ontdekt gaandeweg wat haar gasten beweegt.

Presentatie: Lies Steppe

Samenstelling: Guy Peters

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via jazz@klara.be

Vanaf 30 juni 2019 elke zondag van 20 tot 23 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.

Round Midnight

Lies Steppe sluit de week af met een bedwelmende mix van historische jazzplaten en opmerkelijke heruitgaven.

Presentatie: Lies Steppe - Tine De Donder

Samenstelling: Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via jazz@klara.be

Elke zondag van 22 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.

Late Night Jazz

Uw wekelijkse update rond jazz actua, nieuwe releases, interessante concerten en verrassende vondsten. Lies Steppe verkent voor u de wereld van de jazz en omstreken.

Presentatie: Lies Steppe - Tine De Donder

Samenstelling: Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via jazz@klara.be

Elke maandag van 22 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.