Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Eenvoud en gedoseerde emotie in Dichterliebe, de debuutplaat van tenor Patrick Grahl

Eenvoud en gedoseerde emotie in Dichterliebe, de debuutplaat van tenor Patrick GrahlKunst & Cultuur, CD

tenor Patrick Grahl en pianist Daniel HeideCaviMusic

tenor Patrick Grahl en pianist Daniel Heide

Wie?

Patrick Grahl, een jonge Duitse tenor die geboren en getogen is in Leipzig. Zijn liefde voor de zangkunst begon als jonge knaap in het Thomanerchor, daarna studeerde hij verder in zijn geboortestad aan de muziekhogeschool. Zijn doorbraak kwam er in 2016 met een eerste prijs in de internationale Johann Sebastian Bach wedstrijd in Leipzig. Sindsdien is hij een veelgevraagd oratorium en concertzanger. In de operawereld zette hij al enkele voorzichtige stappen in de Opera van Lyon en in La Fenice in Venetië. 

Daniel Heide, pianist uit Weimar die momenteel tot de top gerekend wordt van de liedbegeleiders.

Wat?

De debuutplaat van deze bescheiden zanger met groot potentieel, hij wordt wel eens vergeleken met Peter Schreier. Het repertoire bestaat uit Dichterliebe van Robert Schumann (de titel van de CD) op teksten van Heine, een liedbundel rond één centrale poëtische gedachte; An die ferne Geliebte van Ludwig van Beethoven, wellicht de eerste liedcyclus uit de muziekgeschiedenis; een bloemlezing uit de liederen van Felix Mendelssohn.

Waarom moet u dit horen? 

Pure eenvoud in de interpretatie met gedoseerde emoties. Grahl heeft een wondermooie, wat donker getimbreerde, technisch goed uitgebouwde tenorstem. Je betrapt hem niet op extravaganties in de uitvoering maar hij vertoont een diep engagement en dat geldt ook voor de pianist die zeker in Dichterliebe een even belangrijke interpreet is als de zanger.

Sylvia Broeckaert

Praktisch?
Uitvoerder: Patrick Grahl (tenor) Daniel Heide (piano)

Titel: Dichterliebe

Label: CaviMusic
Catalogusnummer: AVI-8553021

Bekijk

enkele luisterfragmenten geplukt van de website van de tenor

Sylvia Broeckaert over de cd 'Dichterliebe' van Patrick Grahl & Daniel Heide

Fidelio

Fidelio, uw trouwe gezel op zondagmiddag, neemt u mee in een denkbeeldige opera met alles erop en eraan: een spetterende ouverture, een aandoenlijke aria, een dromerig duet of een levendig ensemble. Een imaginair concert krijgt u er bovenop met heel wat kamermuziek, concerto’s of symfonisch werk en de zangers blijven aanwezig om ons een liedbundel aan te prijzen, een cantate of aanstekelijke koormuziek en wie weet ook nog een verrassend toemaatje.

Presentatie: Sylvia Broeckaert

Samenstelling: Sylvia Broeckaert

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via fidelio@klara.be

Fidelio, elke zondag van 15 tot 18 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.