Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Nu op Klara:

Eerbetoon aan pianist Misha Mengelberg

Eerbetoon aan pianist Misha MengelbergJazz

Jazzpianist en -componist Misha Mengelberg is op 81-jarige leeftijd gestorven in Amsterdam. Op maandag 13 maart kan u tijdens Late Night Jazz luisteren naar een eerbetoon.
Misha Mengelberg en Lies Steppe tijdens een Klara-uitzending in Vooruit, Foto: Bruno Bollaert

Misha Mengelberg en Lies Steppe tijdens een Klara-uitzending in Vooruit. Foto (c) Bruno Bollaert

Misha Mengelberg (°1935, Kiev) groeide als jazzpianist en componist uit tot een boegbeeld van de Europese geïmproviseerde muziek. Hij was baanbrekend voor de naoorlogse jazz en gaf inspirerende impulsen aan jonge musici.

Als componist liet hij zich opmerken als vlijmscherp en balancerend tussen humor, abstractie en entertainment. Zijn muziek getuigt van een ongekende originaliteit en klinkt nog steeds actueler dan ooit, hoewel hij zelf sinds enkele jaren niet meer optrad.

Als pianist behoorde hij tot de top en speelde in de jaren ’60 aan de zijde van grootheden waaronder de Amerikaanse rietblazer Eric Dolphy. Revolutionair is zijn ICP (Instant Composers Pool) die hij samen met kompaan Han Bennink in 1967 oprichtte. Met dat excentrieke orkest stuwde Mengelberg gedurende meer dan veertig jaar de jazz een eigen richting uit. 

Deze briljante en eigenzinnige muzikant overleed op 3 maart 2017 op 81-jarige leeftijd te Amsterdam.

Hier vindt u de prachtige documentaire Misha enzovoort van cineast Cherry Duyns en hieronder kunt u zijn passage in Vrije Geluiden op VPRO bekijken. 

Misha Mengelberg special VPRO TV

Eric Dolphy - Last Date (1991 documentary)

Interview met Han Bennink en Misha Mengelberg

Late Night Jazz

Uw wekelijkse update rond jazz actua, nieuwe releases, interessante concerten en verrassende vondsten. Lies Steppe verkent voor u de wereld van de jazz en omstreken. 

Presentatie: Lies Steppe

Samenstelling: Joris Preckler

Contact: latenight@klara.be