Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Eerste openluchtzwembad in Brussel biedt kunst en verkoeling aan

Eerste openluchtzwembad in Brussel biedt kunst en verkoeling aanKunst & Cultuur

Voor het eerst in 40 jaar kunnen Brusselaars op hete zomerdagen een frisse duik nemen in de stad. Aan het kanaal in Anderlecht komt er deze zomer een tijdelijk openluchtzwembad, FLOW. Het zwembad wordt een echte ontmoetingsplek waar je kan zwemmen, spelen in het water en zelfs culturele activiteiten meepikken.
Het openluchtzwembad bevindt zich aan het kanaal in Anderlecht. Rondom het water staan houten tribunes.FLOW

Het zwembad is eigenlijk een perfect openluchttheater.

Voor het eerste openluchtzwembad in Brussel sloeg de vzw Pool is Cool de handen in elkaar met verschillende partners, waaronder het Kunstenfestivaldesarts. “Wij dragen onze maatschappelijke rol hoog in het vaandel”, zegt Dries Douibi, een van de artistieke directeurs van het festival.

“Tijdens de pandemie hebben we gemerkt hoe de publieke ruimte onder druk is komen te staan. We merkten ook hoe hard mensen recreatieve ruimte nodig hebben. Brussel heeft op dat vlak een groot probleem. Er zijn geen zwembaden en er is bijna geen groenruimte. Veel Brusselaars trekken naar de zee of recreatiedomeinen in Vlaanderen, op zoek naar verkoeling. Maar daar zijn ze niet welkom.”

FLOW is een maatschappelijk en cultureel project. Het zwembad werd ontworpen en gebouwd door Decoratelier, samen met jongeren uit de buurt. Dezelfde jongeren werden vorig jaar nog van zee weggestuurd na de 'parasolgevechten'.

Wat met al die mensen zonder tuin, die opgesloten zitten op hun appartementje? Zij hebben in Brussel geen ruimte om verkoeling te zoeken.

Het Kunstenfestivaldesarts pakt in de openingsweek van het zwembad uit met de artistieke performance en installatie What happens with a dead fish? van Lina Lapelyte. “Op de Biënnale in Venetië won ze de Gouden Leeuw. Ze had een fantastische installatie gemaakt waarbij operazangers de klimaatopwarming bezongen in een scenografie op een strand.” Voor FLOW creëert Lina Lapelyte een muzikale performance voor lokale koorzangers. What happens with a dead fish? is een reflectie op hoe water mensen samenbrengt en op de vergankelijkheid van de mens.

“Kunstenfestivaldesarts wil niet enkel haar maatschappelijke rol spelen door het zwembad te ondersteunen. We willen ook tonen dat veel verschillende architecturen bijzonder goed kunnen functioneren als theater. Het zwembad is eigenlijk een perfect openluchttheater, met het water in het midden en de tribunes errond.”

FLOW is het tijdelijke openluchtzwembad aan het kanaal Brussel-Charleroi in Anderlecht. Het project staat onder leiding van Pool is Cool. Wie wil zwemmen moet op voorhand een plek reserveren. Dat kan aan het zwembad zelf of via de website van FLOW.

Herbeluister hier het gesprek met Dries Douibi van Kunstenfestivaldesarts in Espresso.

Dries Douibi over FLOW

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.