Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Eerste succesvolle editie stadsfestival AMOK krijgt vervolg in 2020

Eerste succesvolle editie stadsfestival AMOK krijgt vervolg in 2020Kunst & Cultuur

Kunstencentrum KAAP organiseerde voor het eerst AMOK, een tiendaagse rond muziek, woord en performance in de Brugse Stadsrepubliek. In nauwe samenwerking met lokale partners - waaronder De Republiek - werden er optredens, voorstellingen en babbels opgezet voor 3200 bezoekers.

Eerste succesvolle editie stadsfestival AMOK krijgt vervolg in 2020

De organisatie blikt tevreden terug op een eerste editie van AMOK. "De eerste avond stond er een gratis concertmarathon op het programma, waar zo’n 1000 muziekliefhebbers hun hartje konden ophalen, met 12 concerten op zes verschillende locaties", zegt programmator Pieter Koten. Vanaf zaterdag barstte het festival los en werd er ook een AMOK pop-up geopend, die diende als locatie voor activiteiten, maar ook uitgerust was met een vinyl shop en bar. Naast de pop-up was de Brugse Stadsrepubliek het speelveld van AMOK en werden onder andere de Stadsschouwburg, de Sint-Jakobskerk, De Groenplaats, Hof Bladelin en de neogotische turnzaal van Howest ingezet als concertruimte.

“AMOK mikt op avontuur en ontdekking, maar op een toegankelijke manier” zegt Koten, “dat is het grootste onderscheid met andere festivals”. Er was ook ruimte voor jonge, Brugse collectieven. Zo kregen BLVRD magazine en IKE carte blanche en mochten ze hun eigen programma invullen.
De ‘sonic bikes’, een kunstproject van de Britse Kaffe Matthews kon op veel bijval rekenen van zowel Bruggelingen als toeristen. Een gratis muzikaal fietstochtje door de Brugse binnenstad werd gesmaakt door vele toevallige passanten, maar ook Nico Blontrock, schepen van Cultuur. “Voor mij mag dit mobiele fietsende geluidenparcours meteen een permanent karakter krijgen in Brugge.”

“Het festival klokte af met 3200 bezoekers. Met deze eerste editie werd een zaadje geplant”, licht Koten enthousiast toe, “Volgend jaar zal AMOK uitmonden in het tweejaarlijkse festival Jazz Brugge, in co-productie met het Concertgebouw.”

Kunstencentrum KAAP maakt opnieuw AMOK in de Brugse binnenstad van 6 tot 15 november 2020.