Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Egyptische schrijfster Nawal El Saadawi overleden

Egyptische schrijfster Nawal El Saadawi overledenBlijf verwonderd!

De beroemde Egyptische schrijver en feminist Nawal El Saadawi is overleden. Ondanks veel tegenkanting is ze altijd is blijven strijden tegen de onderdrukking van de Arabische vrouw. El Saadawi: "Ik spreek de waarheid. En de waarheid is woest en gevaarlijk." Zaterdag is ze overleden in het ziekenhuis na een kort ziekbed.
© GETTY/ David Degner / Contributor

Nawal El Saadawi werd 89.

El Saadawi was naast schrijfster ook gynaecologe en activiste. Voor De gesluierde Eva baseerde ze zich op haar ervaringen als arts. Ze onderzocht in het boek relatiepatronen in de Egyptische gezinnen en de positie van de Arabische vrouw. Ze schreef ook over haar eigen besnijdenis en die van haar zus. Deze getuigenis deed veel stof opwaaien in de Arabische wereld.

El Saadawi werkte een tijd op het Egyptische ministerie van Volksgezondheid. Maar in 1972 werd ze na de publicatie van Women and sex ontslagen. Begin jaren ‘80 werd ze bij een zuiveringsactie van president Sadat samen met andere politieke dissidenten en intellectuelen gevangen gezet. Kort na de moord op Sadat kwam ze vrij.

El Saadawi bleef kritiek uiten op de islam, het kolonialisme en de westerse schijnheiligheid. Fundamentalisten bedreigden haar met de dood en uiteindelijk vluchtte El Saadawi naar de Verenigde Staten. Om terug te keren! Want tijdens de Arabische lente in 2011 stond ze op het Tahrirplein in Caïro.

In een recent interview met BBC zei ze dat vrouwen zelf moeten vechten voor hun rechten: "Onze rechten worden niet verbeterd door regeringen". Nawal El Saadawi werd 89.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.