Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Eiland in de nevel, romantische omzwervingen van Pieter Kikkert, de eerste wandelaar op Texel

Eiland in de nevel, romantische omzwervingen van Pieter Kikkert, de eerste wandelaar op Texel Kunst & Cultuur

In de vroege zomer van 1791 maakte Pieter Kikkert een voettocht van 50 kilometer op Texel, nadat er een storm was gepasseerd. Auteur Lodewijk Dros trekt een lijn van de romantische houding van Kikkert naar de natuurbeleving in onze tijd.

Eiland in de nevel

De jonge Pieter Kikkert (1775-1855) had zijn wandel-ervaringen neergeschreven en zelfs geïllustreerd. Toen Dros die voor het eerst te zien kreeg wist hij niet wat hij las, 'het verslag was zo beeldend geschreven dat ik meteen meewandelde'. Kikkert heeft zijn hele leven teruggedacht aan die bijzondere zomer van 1791.

 'Daar zat ik nu eenzaam geheel als van de gehele overige Waereld afgescheiden of, daarboven verheven, niets van de geheele aarde ziende dan het kleine zandheuveltje waarop ik gezeten was. Dit geheel enig', onbeschrijfelijk verheven, en onvergetelijk gezigt verrukte mij in den hoogsten graad.'

Hij beschrijft hoe na de storm hele stukken land door de zee waren weggevaagd. Hij had een romantische dichtbundel bij zich en werd zozeer ‘door verrukking weggesleept’ dat hij bijna het leven liet door het wassende water.

Dros schetst in een aantal hoofdstukken een caleidoscopisch beeld van het leven op een eiland rond 1800. Met illustraties van o.m. Pieter Kikkert zelf, die een begenadigd etser was. 

Eiland in de nevel, Romantische omzwervingen van Pieter Kikkert, de eerste wandelaar op Texel in 1791. Lodewijk Dros (Texel, °1964) Uitgeverij Boom. 

Wanderlust over Pieter Kikkert
Klik hier om dit audiobestand te downloaden

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Cara Van der Auwera / Sieglinde Michiel / Clara De Decker / Sander De Keere

Samenstelling week: Els Van Hoof
Samenstelling weekend: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur en in het weekend van 07 tot 10 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.