Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
El Nour: het betoverende debuutalbum van de Egyptische sopraan Fatma Said

El Nour: het betoverende debuutalbum van de Egyptische sopraan Fatma Said Blijf verwonderd!, CD

El NourWarner Classics

El Nour

Wie?
De Egyptische sopraan Fatma Said is lang geen onbekende op de internationale opera- en concertpodia. Ze verdiende haar sporen al in de Scala van Milaan, het Teatro San Carlo, het Concertgebouw Amsterdam, om maar enkele belangrijke huizen te noemen. Ze verliet Caïro op haar zeventiende en kreeg haar professionele zangopleiding in Berlijn. Fatma Said is een klassiek geschoolde zangeres die een heel divers repertoire kan en wil brengen: van opera tot lied, van klassieke westerse muziek tot jazz en traditionele muziek.
 

Wat?
El Nour betekent het licht en dat laat ze schijnen op Franse, Spaanse en Arabische muziek. Op een subtiele manier legt ze verbanden tussen oriëntalistische liederen uit het westen waar bijvoorbeeld de kleur van de Ney (een fluit uit het Midden-Oosten) aan toegevoegd wordt, en liederen uit Egypte of Libanon die met de begeleiding van een jazzcombo een westers tintje krijgen. Onwaarschijnlijk mooi is La flûte enchantée uit Shéhérazade van Ravel waarin de sopraan a.h.w. in dialoog treedt met de Arabische fluit die -heel verrassend en verleidelijk- een stem geeft aan de geheime minnaar in het lied. Twee opnames in wereldpremière vind je op de plaat: een lied van Philippe Gaubert nl. Le repos en Egypte en een kunstlied van de Egyptische componist Gamal Abdel-Rahim. In Zaïde van Berlioz geeft Fatma Said ook nog eens een begeleiding ten beste op de castagnetten.
 

Waarom moet je dit horen?
De stem van Fatma Said is van een puurheid die je zelden te horen krijgt, van bij de eerste noot neemt ze je bij je nekvel door de absolute klankschoonheid van haar stem. Bovendien is haar dictie onberispelijk, haar intonatie loepzuiver en haar interpretaties zijn doorleefd en persoonlijk. 
Over deze CD is lang nagedacht in de keuze van het repertoire en de instrumentaties die zeer gevarieerd zijn: met pianobegeleiding van Malcolm Martineau in de Franse liederen, gitaarbegeleiding van Rafael Aguirre in het Spaanse repertoire, een jazzcombo en inbreng van het Vision strijkkwartet en musici op Ney en qanûn in de liederen uit het Midden-Oosten.
Met dit album wilden de musici een heel divers publiek aanspreken en ik denk dat ze daar zeker in geslaagd zijn. Ik draai deze cd alvast zowel in de ochtend als ’s avonds of naar gelang mijn stemming en die wordt gelukzalig in het licht van deze geweldige cd.
Sylvia Broeckaert
 

Praktisch?
Uitvoerder: Sopraan Fatma Said; Malcolm Martineau (piano); Rafael Aguirre (gitaar); Vision Strijkkwartet e.a.
Titel: El Nour
Label: Warner Classics

Fidelio

Fidelio, uw trouwe gezel op zondagmiddag, neemt u mee in een denkbeeldige opera met alles erop en eraan: een spetterende ouverture, een aandoenlijke aria, een dromerig duet of een levendig ensemble. Een imaginair concert krijgt u er bovenop met heel wat kamermuziek, concerto’s of symfonisch werk en de zangers blijven aanwezig om ons een liedbundel aan te prijzen, een cantate of aanstekelijke koormuziek en wie weet ook nog een verrassend toemaatje.

Presentatie: Sylvia Broeckaert

Samenstelling: Sylvia Broeckaert

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via fidelio@klara.be

Fidelio, elke zondag van 15 tot 18 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.