Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Elders in de stad

Elders in de stadKlassieke muziek

Ook elders in de stad is enorm veel te beleven.
Algemeen beeld

Foto (c) Concertgebouw Brugge

Light and Shadow (Sint-Salvatorskathedraal 14 - 14.50 uur)
Muziek voor de ziel. Muziek voor herbronning, bezinning en zelfreflectie. Een uur tranen en kippenvel, geluksgevoel en voldoening ...

Het Vlaams Radio Koor o.l.v. Nicolas André i.s.m. Solisten Brussels Philharmonic:
Eric Baeten: viool
Gudrun Vercampt :viool
Béatrice Derolez: altviool
Amy Norrington: cello
Koenraad Sterckx: piano
Arvo Pärt (°1935)
Spiegel im Spiegel
Ola Gjeilo (°1978)
Dark night of the soul
Eric Whitacre (°1970)
Nox Aurumque
Jan Van der Roost (°1956)
Of moon and sun
Samuel Barber (1910-1981)
Adagio
Ola Gjeilo (°1978)
Luminous Night of the Soul

Ospedale della pietà (Onze-Lieve-Vrouw-van-Blindekenskapel, Kreupelenstraat 12 - 12.50 uur)
De Ospedali in Venetië waren oorspronkelijk liefdadigheidsinstellingen voor wezen en vondelingen. Nadien werden het luxueuze kloosterscholen, waar Venetiaanse patriciërs hun welopgevoede dochters heen brachten als voorbereiding op het klooster (en zodoende een bruidsschat minder moesten betalen). De Ospedali werden volwaardige muziekscholen. Vele meisjes musiceerden op hoog niveau.

De beste privileggiate di coro werden gekoesterd en kregen eigen privileges. Hun concerten waren betekenisvol voor de stad en brachten geld op voor de instelling. Vivaldi, Legrenzi, Caldara, Galuppi, Scarlatti en Hasse leerden een deel van de stiel in de Ospedali. In dit programma: Venetiaanse muziek verbonden aan het Ospedale della Pietà.

Euterpe Baroque Consort:
Sarah Van Mol: sopraan
Maia Silberstein: viool
Martine Beernaert: viool
Tine Van Parys: cello
Bart Rodyns: orgel, klavecimbel en artistieke leiding
Antonio Vivaldi (1678-1741)
Nulla in mundo pax sincera, mottetto per soprano, due violini e basso (RV630)
Claudio Monteverdi (1567-1643)
Si dolce è’l tormento
Antonio Caldara (1670-1736)
Triosonate in e, opus 1 nr.5
Alessandro Scarlatti (1660-1725)
Ombre opache, Aria ad una voce con Instrumenti,
Dalla Cantata: Correa nel seno amato
Antonio Vivaldi (1678-1741)
Che giova il sospirar, cantata per soprano, due violini e basso (RV679)

Concerto delle donne (Onze-Lieve-Vrouw-van-Blindekenskapel, Kreupelenstraat 15.20 - 16.10 uur)
Muziek speciaal geschreven voor vrouwen, met dank aan Alfonso II d’Este, Hertog van Ferrara van 1559 tot 1597. Hij was zo gek op vrouwen (stemmen) dat hij in heel Italië op zoek ging naar de prachtigste en meest virtuoze stemmen. Die engageerde hij voor zijn huisensemble. Componisten als Claudio Monteverdi en Giacomo Carissimi schreven speciaal werken voor deze virtuose giovani.

Euterpe Baroque Consort:
Lore Binon, Griet De Geyter, Sarah Van Mol:
sopranen, ‘virtuose giovani’
Tine Van Parys: cello
Bart Rodyns: orgel, klavecimbel en
algemene leiding
Claudio Monteverdi (1567-1643)
Jubilet, a voce sola in Dialogo
Anonimo (ca. 1650)
Soccorretimi per pietà
Claudio Monteverdi (1567-1643)
O Bone Jesu
Giacomo Carissimi (1605-1674)
Surrexit pastor bonus
Johann Jakob Froberger (1616-1667)
Tombeau fait à Paris sur la mort de Monsier Blancheroche; lequel se joue fort lentement à la discretion sans observer aucune mesure
Claudio Monteverdi (1567-1643)
Laudate Dominum, voce sola Soprano
Claudio Monteverdi (1567-1643)
Zefiro torna
Claudio Monteverdi (1567-1643)
Duo Seraphim clamabant a 3 soprani voci
Claudio Monteverdi (1567-1643)
Quel sguardo sdegnosetto
Claudio Monteverdi (1567-1643)
O come sei gentile
Giacomo Carissimi (1605-1674)
Omnes gentes gaudete

De muzikale verovering van Brugge (Start om 15 uur aan de Kruispoort, de Katelijnepoort, de Hauwerstraat, de Ezelpoort en de Markt. Aankomst op de Markt rond 15.15 uur.
We willen koste wat het kost Iedereen aan de Klassiek krijgen, dus doen we het maar even stormenderhand. Vijf fanfares en harmonieën vallen langs vier stadspoorten op schalkse wijze Brugge binnen. Als een fier muzikaal leger trekken ze musicerend naar de Markt waar ze een al fors spelende voorhoede gaan versterken. Met een grandioos slotakkoord – versterkt door de mokerslagen van de stoere beiaard – vieren we deze muzikale overwinning met een vredevol Te Deum van Marc-Antoine Charpentier. De drie Brugse beiaardiers brengen ook samen de compositie La fanfare du printemps van de Zwitserse priester-leraar Joseph Bovet (1879-1951). Wim Berteloot bewerkte het stuk voor zeshandige beiaard, een mooie knipoog naar de hafabra-orkesten die dergelijke marsmuziek op straat spelen.

Met: Koninklijke Speelschaar S.F.X.-Brugge, Koninklijke Harmonie Vermaak na Arbeid – Koolkerke, Koninklijke Fanfare Sint Cecilia - Steenbrugge, Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia – Jabbeke, Koninklijke Harmonie Kunst na Arbeid – Veldegem, stadsbeiaardier Wim Berteloot en beiaardiers Frank Deleu en Jean-Pierre Hautekiet.

Ludwig van Beethoven (1770-1827)
Ode an die Freude
Joseph Bovet (1879-1951)
La fanfare du printemps
Marc-Antoine Charpentier (1643-1704)
Te Deum

Iedereen Klassiek aan huis (Tussen 14 en 17 uur verschillende concertjes van 30 minuten. Consulteer info ter plaatse.)
We brengen klassieke muziek aan huis bij mensen die niet meteen zelf de stap naar een concertzaal kunnen zetten. Studenten van het Stedelijk Conservatorium Brugge spelen hartverwarmende concerten in zorgcentra voor bejaarden en in de mooie kapel van het psychiatrisch ziekenhuis Onzelievevrouw. Kom, en geniet samen met de bewoners van de muziek.

Waar: OCMW dienstencentrum De Balsemboom, Ganzenstraat 33 (zijstraat van de Langestraat) | OCMW woonzorgcentrum Ter Potterie, Peterseliestraat 21 | CM-woonzorgcentrum Engelendale, Vlamingdam 34 | OCMW woonzorgcentrum Minnewater, Prof. Dr. J. Sebrechtsstraat 1 (aan het Minnewaterpark) | PZ Onzelievevrouw, Koning Albert Ilaan 8 (achter het station)

Le Roi Danse - Muziek uit de tijd van de Zonnekoning... om op te dansen (Provinciaal Hof (Markt 3) 14.15 - 15.00 uur / 16 - 16.45 uur)
Ooit al ten dans uitgenodigd door 40 mensen tegelijk? U kan de benen niet stil houden bij het horen van dansmuziek? Danste u reeds op klassieke muziek? Laat u al dansend in vervoering brengen door het Brugs symfonisch orkest Artis Dulcedo. Zij laten u heerlijk zwieren op de dansvloer ... er is geen voorkennis nodig! Luister, kijk en laat u verleiden ...

Artis Dulcedo o.l.v. Steven Decraene

Lassus Café Chantant (Ma Rica Rock (‘t Zand 6), Duvelorium (1e verdieping Historium, Markt 1), Burg (Openlucht - alternatief bij regenweer: Concertgebouw Café) 13 - 14.30 uur)
Zefiro Torna maakt enkele cafés onveilig met drinkliederen en andere vermakelijkheden van grootmeester Orlandus Lassus (16e eeuw). Cafés en kroegen zijn plaatsen waar hoge en lage cultuur elkaar treffen, waar zin voor schoonheid, levenslust, decadentie, condition humaine, tristesse en parodie over de toog gaan. Dit project werd opgestart in het kader van Mons 2015. Lassus werd namelijk geboren in Bergen.

Apotheose en meezingmoment in de Kamermuziekzaal om 17.15 uur.

Zefiro Torna:
Annelies Van Gramberen: sopraan
An Van Laethem: viool
Dimos De Beun: blokfluit & spinet
Philippe Malfeyt: luit & colascione
Jurgen De bruyn: luit, renaissancegitaar en muzikale leiding
I.s.m. Vocaal Ensemble Viermaliks o.l.v. Hans Scholliers

Pianobuffet (Op diverse locaties 14 - 18 uur)
Glanzend zwarte en witte pianotoetsen ... geen mens ontsnapt aan de verleiding om er even op te tokkelen. Vijf buffetpiano’s staan verspreid in de stad, klaar om gestreeld te worden door elke toevallig passerende leek, beginner of virtuoos.

Ze worden met liefde bewaakt door enkele pianisten van het Stedelijk Conservatorium Brugge die tussendoor ook even de vingers zullen strekken.

Muziekhandel Rombaux, Mallebergplaats 13; In&Uit-Concertgebouw Brugge, ’t Zand 34; Stedelijke Bibliotheek De Biekorf, Kuipersstraat 3; inkomhal Stadhuis, Burg 12; Stationshal kant St.-Michiels; Toegangspoort St.-Jozef Humaniora, Noordzandstraat 76

I.s.m. Muziekhandel Rombaux en het Stedelijk Conservatorium Brugge

Muzikale Bruggetjes (Wandeling start vanaf 14.00 uur – start aan In&Uit Concertgebouw, ’t Zand 34.)
Iedereen Klassiek trekt de stad in op zoek naar klanken uit het verleden en het heden. Gidsen vertellen u op welke klanken vorsten hun intrede maakten in Brugge, wie toch die speellieden en stadsminstrelen in de middeleeuwen waren, welke polyfonisten we in Brugge hadden, hoe de beiaard ontstaan is, wie Joseph Ryelandt was die gedichten van Guido Gezelle op muziek zette, wie vandaag in Brugge de klassieke muziek hoog in het vaandel draagt en nog zoveel meer ...

Met onderweg live koormuziek van Eufonia, klaroenblazers, beiaardklanken van stadsbeiaardier Wim Berteloot en als slot de Koninklijke Fanfare Sint Cecilia - Steenbrugge: horen, zien, beluisteren, maar vooral genieten staan centraal!

Deelname is gratis maar inschrijven verplicht.
Max. 20 personen per groep, max. 6 groepen.
Alle groepen zijn volzet. We zetten kandidaten op de wachtlijst.

Reserveren: info@bruggeplus.be – 050 44 20 02.
Na inschrijving krijgt u bevestiging en het juiste aanvangsuur (tussen 14.00 en 14.30 uur). De wandeling duurt anderhalf uur.

Een coproductie van S-Wan, De Koninklijke Gidsenbond van Brugge en Hello Bruges (Gidsenkring Brugge)

Soundtasting (De Makersrepubliek, Sint-Jakobsstraat 33, 14 - 14.45 uur, 15.30 - 16.15 uur)
Een viool uit piepschuim, carbon of vlasvezel? Instrumentenbouwer Tim Duerinck onderzocht het potentieel en ontdekte dat er muziek in zit! De experimentele instrumenten die hij maakt uit nieuwe materialen klinken minstens even goed als deze uit hout en zijn bovendien sneller te bouwen. Tim Duerinck laat u samen met violiste Esther Duerinck proeven van deze klanken tijdens een heuse soundtasting.

Aan u om de klank te beoordelen en de verschillende instrumenten te vergelijken. Met deze soundtasting geeft Handmade in Brugge het startschot voor het project Future Materials.
Meer info op www.handmadeinbrugge.be.
Een organisatie van Handmade in Brugge

Concertgebouw Servies (Deelnemende horecazaken van Concertgebouw)

Servies verwennen hun klanten tijdens Iedereen Klassiek de hele dag met klassieke muziek. Gedurende het seizoen kan u in deze zaken terecht voor een verzorgde maaltijd voor of na een concert. De snelle bediening zorgt ervoor dat u niets van de inleiding of voorstelling hoeft te missen. Bovendien ontvangt u op vertoon van uw concertticket een culinair extraatje!
Info: brugge.be/concertgebouw-servies

Surf naar klara.be/iedereenklassiek voor alle details

Klik hier om het programmaboekje te downloaden in PDF-formaat