Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Elīna Garanča & Malcolm Martineau - Lieder (Schumann & Brahms)

Elīna Garanča & Malcolm Martineau - Lieder (Schumann & Brahms)Klassieke muziek, CD

Hoes van de plaat Lieder van Elīna Garanča en Malcolm Martineaurv

-

Wie?

De Letse mezzosopraan Elīna Garanča, al jaren een van de beroemdste stemmen op de internationale concert- en operapodia en de Schotse pianist Malcolm Martineau die een ijzersterke reputatie bezit als liedbegeleider.

 

Wat?

De allereerste recital-cd van Garanča. Ze kiest voor Frauen-Liebe und Leben, een gedichtencyclus over de verschillende stadia in het leven van een vrouw vanaf de eerste verliefdheid, in 1830 geschreven door Adelbert von Chamisso. Tien jaar later is de reeks door Robert Schumann op muziek gezet.

Aangevuld met dertien liederen van Johannes Brahms die tegenstrijdige gemoedstoestanden evoceren.

 

Waarom?

Bij Elīna Garanča denken we aan sprankelende rollen bij Donizetti of Rossini of een zwoele stemkleur voor een ideale Carmen van Bizet. Maar de keuze van deze Lieder is niet gekleurd door haar rijke operaverleden. Méér zelfs, binnen het intieme genre kiest ze daarenboven voor liederen met een grote eenvoud.

In Frauen-Liebe und Leben is het in alle episoden genieten van de immer romige stem van Garanča en de grote sierlijkheid die in alle details zit. Bij de overgang naar het laatste lied zorgt ze voor kippenvel: de roze wolk van het huwelijk wordt doorprikt met een eerste groot verdriet. Garança schakelt dan opeens naar de donkerste tinten in het lagere register. Je voelt de emotionele dolksteek in de stem. Malcolm Martineau volgt naadloos alle wendingen van de stem.

Bij Brahms springen enkele liederen met die typische romantische onrust eruit, zoals 'Heimweh II' of 'Verzagen'. In de partij van pianist Malcolm Martineau borrelt de onderhuidse spanning op. En Garanča bouwt daar meesterlijk lange spannende zangbogen op. Ze heeft al laten weten dat ze in de toekomst liever minder opera en meer lied wil zingen. Op basis van deze cd lijkt dat een prima carrièrewending.

- Véronique Rubens

 

Praktisch?

Uitvoerder: Elīna Garanča (zang) & Malcolm Martineau (piano)

TitelLieder (Robert Schumann & Johannes Brahms)

Label: Deutsche Grammophon

Catalogusnummer: 4839210

Véronique Rubens over de cd 'Lieder (Robert Schumann & Johannes Brahms)' van Elina Garanca & Malcolm Martineau