Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Elise Caluwaerts - Muses

Elise Caluwaerts - MusesKlassieke muziek, CD

Elise Caluwaerts, sopraan; St Petersburg State Symphony Orchestra o.l.v. Walter Proost.
Hoes van de cd Muses van Elise Caluwaerts

Muses van Elise Caluwaerts

Deze opname kwam er dankzij crowdfunding en het pleit voor de niet aflatende inzet van de jonge sopraan Elise Caluwaerts om haar ambities waar te maken op het grote operatoneel. Ze slaagt er toch zomaar even in om een puik orkest in de arm te nemen en ook een degelijke dirigent. In het cd-boekje kun je lezen dat de opname bestaat uit spectaculair coloratuurrepertoire. Dat klopt maar gedeeltelijk en geldt bijvoorbeeld voor de klokjesaria uit Lakmé van Delibes en voor de minder bekende aria’s van Grétry, Salieri en Righini, maar zeer zeker niet voor de aria’s van de gravin uit Mozarts Le Nozze di Figaro. 

De vraag is ook of dit gedroomde repertoire nu net niet iets te hoog gegrepen is voor een zangeres die vooral lof verdient voor haar zin voor avontuur. Elise Caluwaerts verleent vaak haar medewerking aan hedendaags muziektheater en misschien is dat wel verdienstelijker dan de zoveelste sopraan te zijn die probeert te schitteren in virtuoos operarepertoire.

Verrassend in positieve zin is haar interpretatie van die onsterfelijke aria uit Norma, allesbehalve coloratuurrepertoire, maar muziek waarin haar mooie middenregister en haar eerlijke, pure expressie wel tot hun recht komen. 

- Sylvia Broeckaert