Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Ella Fitzgerald, The First Lady of Song

Ella Fitzgerald, The First Lady of SongKunst & Cultuur

25 jaar geleden, op 15 juni 1996, overleed Ella Fitzgerald. Ze werd 'The First Lady of Song' genoemd en was één van de grootste jazz-zangeressen aller tijden. "Ze stak er met kop en schouders bovenuit", vertelt Lies Steppe
© Bettmann via Getty Images

Ella Fitzgerald en Marilyn Monroe

"Het is heel moeilijk om je vinger te leggen op waarom ze zo'n goede zangeres was. Ze was gewoon een enorm natuurtalent. Ze wou als kind danseres worden, en is dus toevallig in het zingen gerold. Dat zegt al veel natuurlijk. Alles wat ze deed was zo toegankelijk en elegant."


We kennen Ella Fitzgerald natuurlijk als de fantastische jazz-zangeres die ze was, maar dat was niet het eerste genre dat ze beoefende. "Oorspronkelijk was ze actief in de popmuziek. Later baande ze zich een weg door de bebop en kwam zo bij jazz terecht. In de jaren 60 is ze dan weer liedjes van The Beatles beginnen zingen. Veel componisten zeiden dan ook over haar: 'ik wist pas hoe straf die songs waren toen Ella ze gezongen had'".

Ella Fitzgerald schreef mee de geschiedenis van de jazz.
Lies Steppe

In de jazzmuziek wordt er soms wat smalend gedaan over de frontzangeres, maar Ella heeft die oordelen allemaal teniet gedaan. "Ze begon gewoon mee te improviseren. Haar woordloze vocalen maakten het allemaal heel erg indrukwekkend. Ze had gevoel voor ritme, een groot bereik en een zekere swing. Bij haar klonk alles vrolijk. Ze is een enorme inspiratiebron, ook nog voor muzikanten van nu."

Ook Marilyn Monroe was een grote fan van Fitzgerald. "Die twee waren echt vriendinnen. Monroe zorgde er ook voor dat Ella op de juiste plekken terecht kwam. Ze overtuigde eigenaars van een aantal nightclubs door te zeggen dat als Ella mocht zingen, zij aan een tafeltje op de eerste rij zou zitten. En zo geschiedde.

Lies Steppe vertelt over Ella Fitzgerald

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.