Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Emmanuel Carrère: ook voor wie niet van yoga houdt

Emmanuel Carrère: ook voor wie niet van yoga houdtKunst & Cultuur, Boek

Emmanuel Carrère, Yoga

Wie?

De Franse schrijver Emmanuel Carrère is bekend van de romans Limonov (het levensverhaal van de Russische schrijver en activist Eduard Limonov) en Het Koninkrijk (over de betekenis van het christendom).

Wat?

Een autobiografische roman waarin Carrère de lezer mee leidt naar de diepste krochten van de psychische hel die hij de afgelopen jaren doorstond. Na de dood van een vriend in de Charlie Hebdo-aanslag in 2015, belandt Carrère in een psychiatrisch ziekenhuis waar hij als manisch-depressief gediagnosticeerd wordt. Na vrijwilligerswerk bij vluchtelingen op een Grieks eiland en vooral dankzij de geschikte medicatie, gaat het beter met de schrijver. Van dat hele proces is Yoga het intieme, nauwgezette verslag.

Waarom moet u dit lezen?

Yoga is een wonderlijk boek. Carrère weet interesse te wekken in de - soms vernietigende - kracht van meditatie. En al vreest hij dikwijls 'narcistisch en ijdel' te zijn in zijn gerichtheid op zichzelf, juist deze gerichtgheid en deze openhartigheid creëren de gewaarwording van heel dicht bij iemand te zijn die echt de moeite waard is en heel wat goeie tips in petto heeft.

Praktisch?

Yoga van Emmanuel Carrère is verschenen bij De Arbeiderspers.

Lees hieronder de volledige recensie van Christophe Vekeman in Pompidou: