Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Emoties en troost van cellist Gautier Capuçon

Emoties en troost van cellist Gautier CapuçonKlassieke muziek, CD

Erato/Warner classics

Emotions van en met Gautier Capuçon

Wie?

Emotions, de titel van deze nieuwe cd van de Franse stercellist Gautier Capuçon, zegt het eigenlijk helemaal: een verzameling van korte, voornamelijk gevoelige en sentimentele muziekstukken die Capuçon bijzonder na aan het hart liggen, en die hij nog vlak voor de uitbraak van de pandemie kon opnemen.

Wat?

De 18 werkjes op deze cd omvatten zowat alle denkbare emoties, de emoties die we in deze bijzondere tijd met zijn allen vroeg of laat wel ervaren. Het programma gaat van populair tot veel minder bekend, van ingetogen tot speels, van Clair de lune van Debussy en de Pavane van Fauré, over Schuberts Ave Maria en Tsjaikovski’s Valse sentimentale tot l’Hyme à l’amour van Edith Piaf, Piazzolla’s Oblivion en Hallelujah van, neen niet van Handel, maar van Leonard Cohen.

Waarom moet je dit horen?


Gautier Capuçon heeft deze cd, al kon hij dat natuurlijk niet op voorhand weten, bijzonder goed getimed. Met dit emotierijke programma zal hij voor heel wat troost kunnen zorgen, zeker in de feestperiode (nou ja) die er aan komt. Je ziet het wel vaker bij die bekende muzikanten: soms willen ze even weg van het ijzeren repertoire en de grote concerten, en willen ze zich gewoon amuseren met meer toegankelijke werken of frisse arrangementen van pop- en andere songs. En daar is natuurlijk niets mis mee, wel integendeel. Gautier Capuçon is ook slim genoeg om de meer ingetogen stukken af te wisselen met lichtere, speelse muziekjes zoals Csardas van Vittorio Monti en The Entertainer van Scott Joplin. Ook de zogeheten neoklassieke, hedendaagse componisten, zoals Ludovico Einaudi, Michael Nyman en Max Richter krijgen hun plekje in dit recital.
En de veelzijdige Gautier Capuçon, die amuseert zich duidelijk, en hij laat zijn cello zingen en swingen, samen met pianist Jérôme Ducros (die ook vele van de arrangementen voor zijn rekening nam) en het Orchestre de Chambre de Paris o.l.v. Adrien Perruchon, zijn voortreffelijke partners op deze opname.

- Bart Tijskens


Praktisch?

Op vrijdag 6 november verschijnt Emotions, en meteen wordt hij cd van de dag op Klara, en zal je hem in verschillende programma's kunnen horen.

Uitvoerders: Gautier Capuçon (cello) Jérôme Ducros (piano) Orchestre de Chambre de Paris o.l.v. Adrien Perruchon
Titel : Emotions
Label : Erato
Catalogusnummer : 9029521413

Bart Tijskens over de cd 'Emotions' van Gautier Capuçon