Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
EnAccord String Quartet komt met tweede plaat Visions

EnAccord String Quartet komt met tweede plaat VisionsBlijf verwonderd!

Het Nederlandse EnAccord String Quartet bestaat vandaag al meer dan 20 jaar. Het samenspel van de vier dames blijft knetteren. Onlangs verscheen hun tweede plaat 'Visions'. Violisten Ilka van der Plas en de Belgische Helena Druwé zijn op dinsdag 23 november te gast in Music Matters.
© Floris Leeuwenberg

v.l.n.r.: Rosalinde Kluck, Helena Druwé Maike Reisener en Ilka van der Plas

De vier violisten van EnAccord String Quartet waren nog niet eens volwassen en afgestudeerd, toen ze met hun strijkkwartet in 1998 begonnen. Het kwartet studeerde in Keulen bij de leden van het Alban Berg Quartett en volgde door de jaren heen talloze cursussen en masterclasses bij diverse gerenommeerde kwartetten.

Hun debuut-cd Capriccio uit 2018 was een knap visitekaartje, met enkele parels uit het repertoire van onder andere Joaquin Turina, Alessandro Scarlatti en Guillaume Lekeu. Voor Visions, hun tweede plaat bij Et'Cetera Records, gaan ze met dat thema nog een stapje verder. Opnieuw variëren de stukken in stijl en afkomst, maar de langere of meerdelige werken worden steeds onderbroken door enkele “Visions Fugitives” van Sergej Prokofiev (in een bewerking van Sergej Samsonov). Opvallend ook zijn de strijkkwartetten van Maddalena Laura Lombardini Sirmen en Elizabeth Maconchy, twee vrouwelijke componisten en in hun tijd gevierde musici, die helaas in de vergetelheid zijn geraakt.

23/11/2021 Ilka Van der Plas en Helena Druwé van EnAccord String Quartet over hun nieuwe plaat Visions
©VRT/Klara
Violisten van EnAccord String Quartet Ilka Van der Plas en Helena Druwé met Olav Grondelaers

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Vincent Goris

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.