Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Engelse gitarist Julian Bream overleden

Engelse gitarist Julian Bream overledenKlassieke muziek

Met Julian Bream verliest de klassieke muziek een rasmuzikant die veel betekend heeft voor het repertoire van de klassieke gitaar. Hij werd geroemd om zijn fijnzinnige, virtuoze en expressieve spel. Onder andere Benjamin Britten schreef gitaarmuziek voor Julian Bream. Gelukkig laat hij een uitgebreide discografie na. Hij werd 87.
Julian Bream© Eamonn Mccabe for the Guardian

Julian Bream

Julian Bream werd geboren in Battersea in 1933. Zijn vader speelde piano en jazzgitaar en gaf zijn zoon de eerste lessen op beide instrumenten. Nog erg jong manifesteerde Bream zich reeds als een bijzonder talent. Zijn eerste gitaarrecital gaf hij op zijn dertiende in Cheltenham. Als winnaar van een pianowedstrijd verdiende de jonge Julian een studiebeurs om aan de prestigieuze Royal College of Music te gaan studeren, waar hij piano en cello studeerde. Als gitarist was hij voornamelijk autodidact.

Julian Bream speelde een belangrijke rol in de revival van de Engelse renaissancemuziek. Dat Bream al op zijn dertiende de luit leerde kennen, was een gelukkig toeval. In Londen botste hij op een matroos die luit speelde. Bream vroeg hem welk instrument de man daar bij zich had en kon het instrument kopen. Het begin van een levenslange passie voor de Elizabethaanse muziek. In de jaren ’60 richtte hij daartoe het Julian Bream Consort op.

Tijdens zijn legerdienst, begin jaren ’50 speelde Bream elektrische gitaar in een legerband. Een belangrijke muzikale ervaring omdat Bream hier leerde improviseren, een kwaliteit die veel klassieke muzikanten ontberen vond hij.

Julian Bream maakte tal van opnames en betokkelde een breed repertoire. Naast de Elizabethaanse muziek, speelde hij tal van transcripties van de muziek van Bach, het beroemde Spaanse repertoire voor klassieke gitaar tot composities van de Braziliaanse componist Heitor Villa Lobos. Daarnaast werd er veel nieuw gitaarrepertoire geschreven voor Julian Bream.
Behalve Benjamin Britten schreven ook Leo Brouwer, Malcolm Arnold, Hans Werner Henze, Toru Takemitsu, Michael Tippett en William Walton muziek die opgedragen was aan Bream. De beroemdste van die composities is ‘Nocturnal’ van Benjamin Britten.

Beluister hier de reactie van gitarist Maarten Vandenbemden op het overlijden van Julian Bream:

Maarten Vandenbemden over Julian Bream
Klik hier om dit audiobestand te downloaden

In 2003 kwam de DVD Julian Bream: My Life In Music, uit, met drie uur aan interviews en muziek. Een versie daarvan, met Spaanse ondertitels evenwel, kan je hieronder bekijken.