Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Erik Vlaminck schrijft conflictstuk over boerenleven

Erik Vlaminck schrijft conflictstuk over boerenlevenKunst & Cultuur

In zijn nieuwe toneelstuk 'boeren' verkent schrijver Erik Vlaminck het moeilijke leven van Vlaamse landbouwers vandaag. Het stuk gaat over twee broers die vechten met elkaar en met de wereld, overgoten met een humoristisch sausje. 'Boeren' gaat op 23 juli in première op het cultuurfestival MoMeNT in Tongeren.
Hans van Cauwenberghe en Gert JochemsKathleen Michiels, Mona Vanschoenwinkel

Hans van Cauwenberghe en Gert Jochems spelen twee broers die voortdurend ruziemaken maar elkaar eigenlijk niet kunnen missen.

In boeren voert roman- en theaterauteur Erik Vlaminck drie personages op: landbouwer Ludo, zijn broer en tandarts André en Andrés vrouw en boekhoudster Sofie. Binnen die boerenfamilie heerst er een grote familiedruk. “De twee broers hebben voortdurend ruzie, en tegelijk kunnen ze elkaar niet missen. Zoals dat vaak gaat met broers,” vertelt Erik Vlaminck.

Dat familieconflict loopt parallel met een groter conflict: de passie van een kleine boer voor zijn stiel botst met klimaatzorg en de moderne landbouw vol grootkapitaal. “Het zijn geen gemakkelijke tijden voor landbouwers. Dat zit niet alleen in de klimaatproblematiek, maar bijvoorbeeld ook in het economische. De prijzen die zij krijgen voor wat ze telen zijn in twintig jaar tijd niet gestegen, terwijl wij in de supermarkt wel veel meer betalen.”

Om zich helemaal te verdiepen in de problematiek van zijn nieuwe stuk, logeerde Erik Vlaminck vier weken op een boerderij in de buurt van Tongeren. “Ik moest dat boerenleven gezien en gevoeld hebben om erover te kunnen schrijven. Tijdens die vier weken heb ik alleen maar meer respect gekregen voor landbouwers, voor het onverdroten werk dat zij verzetten en de ingewikkelde mallemolen van regeltjes waarin zij verzeilen.”

Soms worden boeren aangevallen met klimaatkritiek, maar naar mijn ervaring is de kleine en middelgrote landbouwer net zeer bekommerd om het milieu.

Boeren speelt nooit in gewone theaterzalen, maar in schuren en stallen. Daar is Erik Vlaminck heel blij om: "Dat was van in het begin de bedoeling. We spelen waar boeren boeren en waar boeren leven.” Zo spreekt het stuk ook een ander publiek aan dat weinig of nooit naar theater gaat.

Als ondertitel en laatste zin koos Vlaminck een bijzondere uitspraak: ‘omdat het gras niet groeit door eraan te trekken’. Verrassend genoeg pikte hij deze woorden op café op, van een dronkaard aan de toog. "Het is caféfilosofie, maar het is wel waar dat er een heleboel dingen zijn die we niet kunnen veranderen. En dat geldt nog meer voor het leven van boeren dan voor andere levens."

Boeren gaat op vrijdag 23 juli in première op het Cultuurfestival MoMeNT in Tongeren. Daarna is de voorstelling te zien op Theater Aan Zee. In het voorjaar van 2022 gaat boeren op tournee in boerderijen over heel Vlaanderen. De theatertekst kan je ook kopen in de boekhandel.

Herbeluister hier het gesprek met Erik Vlaminck in Espresso.

Erik Vlaminck over 'boeren'

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.