Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Ernő Dohnányi – Valentina Tóth

Ernő Dohnányi – Valentina TóthKlassieke muziek, CD

Uitvoerder: Valentina Tóth (piano). Label: Challenge classics CC72775.
Hoes van de Dohnányi-cd van Valentina Tóth

Valentina Tóth in werk van Ernő Dohnányi

Programma: Ernő Dohnányi: Ruralia Hungarica op.32a - Humoresken in Form einer Suite op.17 - Pastorale on a Hungarian Christman Song.

Dankzij haar (groot)ouders met Hongaarse achtergrond, leerde Valentina Tóth de muziek van Béla Bartók, Zoltán Kodály en Ernst (von) Dohnányi kennen.

Dohnányi is de minst bekende in het rijtje maar hij behoorde in de vroege 20ste eeuw bij de absolute top. Als jonge concertpianist reisde Dohnányi de wereld rond en introduceerde hij toen onbekende werken van Mozart en Beethoven. Bij zijn composities vind je vooral kamer- en pianomuziek. In tegenstelling tot zijn Hongaarse collega’s integreerde hij amper volkselementen in zijn muziek, met Ruralia Hungarica als uitzondering: Hongaarse en Transsylvanische melodieën banen zich hierin een weg in de zeven delen.


De Humoresken dragen eerder een Brahms-erfenis en volgen 18de-eeuwse vormen als de mars, de toccata, de pavane, de pastorale en de fuga.

Moeiteloos raast de Nederlandse Tóth door de virtuoze toccata. Een persoonlijke touch en laatste link met Hongarije legt Tóth in Pastorale on a Hungarian Christmas Song, gebaseerd op een populair kerstlied dat Tóth jaarlijks met haar grootouders zingt.


Valentina Tóth (°1994) studeerde piano aan het Conservatorium van Brussel en Den Haag, en theater aan het RICTS. Op achttienjarige leeftijd won ze de “Diapason d’Or” met haar debuut-cd Hungarian Horizon. Ze schitterde eveneens in haar eigen documentaire (2011), op gala’s en in wedstrijden. Ook in deze mooie ode aan Hongarije toont Tóth haar kwaliteiten.

- Guillaume De Grieve

Klara's oordeel