Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Escher String Quartet - Dvorak - Tsjaikofski - Borodin

Escher String Quartet - Dvorak - Tsjaikofski - BorodinBlijf verwonderd!, CD

Uitvoerders: Escher String Quartet. Label: BIS 2280.
Hoes van de cd van het Amerikaanse Escher String Quartet

De nieuwe cd van het Amerikaanse Escher String Quartet

Programma: Antonin Dvorak: Strijkkwartet nr.12 in F op.96 Amerikaans; Peter Tsjaikofski: Strijkkwartet nr.1 in D op.11; Alexander Borodin: Strijkkwartet nr.2 in D.

Al enkele maanden nadat het was opgericht in 2005 werd het Amerikaanse Escher String Quartet opgemerkt door de grootste muzikanten. Zo nodigden de beroemde violisten Itzhak Perlman en Pinchas Zuckerman het kwartet meteen uit op hun respectievelijke zomerfestivals. En ze gingen ook in de leer bij een van hun grote voorgangers en voorbeelden: het Emerson Quartet.


Op deze nieuwe Bis-cd, die zoals altijd het geval is bij dit label, voortreffelijk is opgenomen, brengen ze drie absolute meesterwerken uit de Slavische, romantische muziek: het beroemde Amerikaanse strijkkwartet van Antonin Dvorak, het eerste strijkkwartet van Peter Tsjaikofski en het tweede van Alexander Borodin. De laatste twee werken danken hun bekendheid vooral aan het trage deel: het ‘andante cantabile’ bij Tsjaikofski en de ‘notturno’ bij Borodin.


Het aantal goede, jonge strijkkwartetten is bijna niet meer te tellen: wat een weelde! En zoals bij vele van hun collega-ensembles geraak je ook bij het Escher String Quartet meteen onder de indruk van het hoogst gedisciplineerd en uiterst zorgvuldig voorbereid samenspel, de inzet en het onweerstaanbare elan waarmee er hier gemusiceerd wordt.


Bovendien zijn ze ook schitterende solisten: luister maar eens naar de kracht en de kleuren waarmee de altviolist (het instrument van Dvorak zelf) het Amerikaans kwartet van Dvorak inzet! Of naar de lyrische bijdrage van de eerste violist en de cellist bij het begin van de bekende nocturne uit het tweede strijkkwartet van Borodin. Maar zoals dat gaat bij de grote kamermuziekensembles: het geheel is nog veel meer en opwindender dan de som van de delen.

- Bart Tijskens

Klara's oordeel