Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Eté 85

Eté 85Kunst & Cultuur

De nieuwste van François Ozon loopt sinds vandaag in de zalen: Eté 85. Na zijn laatste film over kindermisbruik in de kerk zoekt de Franse regisseur zonnigere oorden op met deze zomerfilm over tienerliefde.

© François Ozon/Mandarin Films/Scope Pictures

De zwoele zomer van ’85 aan de Normandische kust. Dat is de kleurrijke setting voor Eté 85 van Franse regisseur François Ozon. Wanneer de zestienjarige Alexie gaat varen met zijn zeilbootje, komt hij in een storm terecht. Hij wordt gered door de zelfzekere David, waartoe hij zich onmiddellijk aangetrokken voelt. De twee jongens worden verliefd op elkaar en dat lijkt het begin van een romantische zomer.

Maar dat idee wordt al doorprikt in het begin van de film. Lieven Trio: “In de allereerste scène vertelt hoofdpersonage Alexie dat David nu een lijk is. Eté 85 heeft echt een donker randje. Dat voel je ook bij het boek Dance on My Grave van Aidan Chambers, waarop de film gebaseerd is.”

Toch overheerst die sfeer de film niet, mede door de jaren 80-vibe waarin je meegezogen wordt. “Eté 85 is echt retro: de kleren, de kleuren, de muziek van toen… Om vrolijk van te worden.” Voor regisseur François Ozon waren de jaren 80, net als voor het hoofdpersonage, erg belangrijk. “In ’85 is hij ongeveer zo oud als Alexie in de film. Daardoor heeft hij veel van zichzelf in het verhaal kunnen leggen. Alexie vindt zijn roeping als schrijver bijvoorbeeld op dezelfde leeftijd als Ozon wist dat hij regisseur wilde worden.”

Door de hevige ontmoeting met David kan Alexie zijn identiteit stilaan vormgeven. Meer dan een liefdesfilm, is Eté 85 dus een coming-of-age-film.
Lieven Trio

Volgens Trio is het een slimme, gelaagde film. “Eté 85 speelt met dubbele bodems en verschillende niveaus van fictie. Je ziet alles door de ogen van Alexie en die bepaalt wat we te zien krijgen, echt en niet echt. De film heeft ook een mooie soundtrack. Die is van Jean-Benoît Dunckel, de helft van het Franse popduo Air.” Toch is de film voor Trio niet de 'grand cru' van Ozon. “Als kijker word je naar mijn gevoel wat op afstand gehouden. Het had wat minder cerebraal gemogen. Maar hij is zeker de moeite waard om te gaan bekijken.”

Lieven Trio over Eté 85

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.