Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Eva Gerlach krijgt de Herman de Coninckprijs 2020

Eva Gerlach krijgt de Herman de Coninckprijs 2020Kunst & Cultuur

De Herman de Coninckprijs gaat dit jaar naar Eva Gerlach. Haar bundel 'Oog' werd daarmee bekroond tot Beste Bundel van het afgelopen jaar. Het is het sluitstuk van een poëtisch drieluik over herinneringen en samenhang. "Gerlachs bundel lezen is een mystieke tocht afleggen naar de stilte en de leegte", oordeelde de jury.
Cover van de dichtbundel 'Oog' van Eva Gerlach

'Oog' heeft de structuur van een orkaan, maar staat ook voor de ontvankelijke blik van een lezer

Eva Gerlach is een grote dame in de Nederlandstalige poëzie. In vrijwel al haar poëzie is de waarneming van de werkelijkheid en wat het geheugen daar vervolgens mee doet een centraal thema.

Al van bij het verschijnen van haar debuutbundel in 1979 won ze prijzen. In 2000 kreeg ze de P.C.Hooftprijs, de hoogste onderscheiding voor een dichter in ons taalgebied.

'Oog' is het derde deel van het drieluik 'Labirynth'. Het eerste deel was 'Kluwen' (2011), het tweede deel was 'Ontsnappingen' (2016) en nu is er dus 'Oog'. De aanleiding voor dit drieluik was het dementeren van Gerlachs moeder en het besef dat ze haar op die manier zou kwijtraken. "Het moest gaan over wat je meeneemt in je hoofd van de wereld, terwijl de wereld in je hoofd voortdurend uiteen valt", zegt Eva Gerlach.

Ik heb een fascinatie voor orkanen, altijd gehad. En er moest een bundel geschreven worden volgens de structuur van een orkaan.
Eva Gerlach
Eva Gerlach© Petra Van Vliet
Eva Gerlach

De titel 'Oog' refereert in de eerste plaats naar het oog van een orkaan, het rustpunt waarrond alles verwoestend tekeer gaat. Maar de jury van de Herman de Coninckprijs zei ook dit: "de poëzie van Eva Gerlach is heel ernstig, en ook moeilijk, maar het bijzondere is dat je er ook door overrompeld wordt als je deze poëzie niet interpreteert maar gewoon leest en laat binnenkomen. Ook daarvoor staat het ‘oog’: de ontvankelijke blik van de lezer die bereid is deze poëzie diep te laten doordringen. Je komt er niet ongeschonden uit."

Het prijzengeld van de Herman de Coninckprijs voor Poëzie bedraagt € 7.500. Sponsors zijn Klara en De Morgen. Literatuur Vlaanderen en Antwerpen Boekenstad investeren in de Herman de Coninckprijs.

De Herman de Coninckprijs is een organisatie van Behoud de Begeerte.

Uit de bundel 'Oog' van Eva Gerlach

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.