Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Exclusief in de app: Essential in het KMSKA

Exclusief in de app: Essential in het KMSKAKunst & Cultuur

Bekijk vanaf nu de exclusieve video van Klara en Opera Ballet Vlaanderen achter de gesloten deuren van het KMSKA.
Taichi Sakai in de lege zalen van het KMSKATina Herbots

Taichi Sakai

De Amerikaanse danser en choreograaf Shane Urton stelt in Essential de kunstenaar centraal die in dialoog met zichzelf op zoek gaat naar de uitdrukkingskracht van kunst. Geïnspireerd door het populaire manifest Art as Therapy van de filosofen Alain de Botton en John Armstrong, ligt voor Urton die kracht niet zozeer in het definiëren van een eenduidige betekenis, maar eerder in het artistieke creatieproces als toegangsmiddel tot een innerlijke ruimte. Essential is daarmee een uitnodiging aan de toeschouwer om bij het beschouwen een gelijkaardig proces aan te gaan.

Voor deze versie is de sessie herwerkt tot een ingekort stuk waar dans en film elkaar ontmoeten. In het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen volgen we danser Taichi Sakai doorheen de lege zalen van het gebouw.

Je kan deze en acht gloednieuwe choreografieën zien tijdens de stream van Choreolab op de Facebookpagina van Opera Ballet Vlaanderen op Vrijdag 18 december om 20 uur. De streaming is volledig gratis.

Choreografie: Shane Urton, Dans: Taichi Sakai, Filmregie: Emiel Raeymaekers, Director of Photography: Bastiaan Lochs, Audio recording: Maarten Heynderickx, Muziek: Mother’s Love (Emahoy Tsegué-Maryam Guèbrou), Yawny at the Apocalypse (Andrew Bird), vertelling & soundscape (Shane Urton, Maarten Buyl)