Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Expo 'Circus Onderweg' in Gent

Expo 'Circus Onderweg' in GentKunst & Cultuur

Als je deze zomer in Gent bent, ga dan zeker eens langs bij het Huis van Alijn. Daar loopt momenteel de expo ‘Circus Onderweg’, dat een kijk geeft op de klassieke nomadische circussen van vroeger en nu.

© Huis van Alijn

Het Huis van Alijn in Gent heeft al jaren een uitgebreide circuscollectie, die het museum regelmatig gebruikt voor een tijdelijke tentoonstelling. Zo is er op dit moment Circus Onderweg te zien, waar je reisverhalen van Belgische circusartiesten kan ontdekken en meer te weten kan komen over het dagelijkse leven in een rondreizend circus.

Dat leven vindt recensent Filip Tielens, die de tentoonstelling al zag, bijzonder fascinerend. “De circusartiesten waren altijd en route met woonwagens en hun circustent, die ze in binnen- en buitenland opsloegen. En hun kinderen waren natuurlijk ook mee en gingen steeds naar andere scholen.”

De expo toont oude affiches en circusattributen en ook videogetuigenissen van oudere en jongere nomadische circusartiesten. "Je ziet bijvoorbeeld de Gentse clown Polly Bentos die in het begin van de twintigste eeuw enorm populair was. Maar evengoed komt het circuskoppel Dirk en Fien aan het woord, die nu de hele wereld rondreizen met hun producties. Ook hun kinderen vertellen over de avonturen van de afgelopen jaren.”

Circus Onderweg is nog tot de zomer van volgend jaar te zien het Huis van Alijn in Gent. Tickets kan je reserveren op de website van het Huis van Alijn.

Beluister hieronder het gesprek met Filip Tielens in Espresso:

17-07-2020 Filip Tielens

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.