Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
EXPO // 'Paul McCarthy: de provocateur is in Brussel'

EXPO // 'Paul McCarthy: de provocateur is in Brussel'Kunst & Cultuur, Expo

Chantal Pattyn over Paul McCarthy bij galerie Xavier Hufkens: 'Een slap in the face!'

Paul McCarthy bij galerie Xavier Hufkens

Controversieel, dat is het minste wat er over Paul McCarthy te zeggen is. Hij reageert met sculpturen, films en installaties op de wereld zoals hij is. Natuurlijk is hij een provocateur. Niet ten dienste van zichzelf maar op de kap van de Amerikaanse samenleving die moreel zo gezonken is dat de kunstenaar niet anders kan doen dan haar hypocrisie en plat consumentisme aan de kaak te stellen. Van porno tot Hollywood, van WaltDisneyficatie en #MeToo.

Ook zo bij Xavier Hufkens! Met drie sculpturen geïnspireerd op Disney’s ‘Pirates of the Carribean’. Of bijvoorbeeld met een beeld van Paula Jones, een slachtoffer van de losse handjes van Bill Clinton. Maar erna nog meer geslachtofferd door de media aandacht, waarop ze haar lichaam liet verbouwen, om niet op haar oude zelf te gelijken. Chantal: 'Hoe goor kan het worden? Maar McCarthy gaat toch ook op zoek naar het esthetische, hij beschildert de sculpturen in flashy roze, waardoor de personages er nog tragischer en triester gaan uitzien.'

En dan moet het beste nog komen! Chantal: 'Een klein werkje in brons, voorstellende Baron Trump op zijn leeuw. Het is een fragment uit een totaal geregisseerd en gephotoshopt portret van Trump met dochter Ivanka en zoon Baron. Het is van een ongelofelijke tristesse en eenzaamheid.'

Het kan allemaal vrij onsmakelijk klinken en toch onderga je het spektakel van McCarthy. Kijk er doorheen. Probeer het spel dat hij speelt te begrijpen.

Het is overduidelijk: McCarthy heeft niets meer te bewijzen, noch te verliezen. Hij geniet van de luxe om radicaal te variëren op zijn klassieke thema’s. Bravo.
Chantal Pattyn

Beluister hier de volledige recensie van Chantal Pattyn:

Chantal Pattyn over Paul McCarthy