Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Expo Permeke in Oostende

Expo Permeke in OostendeKunst & Cultuur

Sinds vorig weekend is in de Venetiaanse Gaanderijen in Oostende een expo over Permeke te zien, de expressionistische schilder uit de kuststad. Journaliste Guinevere Claeys woonde als kind in het huis van Permeke en kwam over de schilder en de expo praten in Espresso.
© J. Geleyns - Art Photography

De haven van Oostende - Constant Permeke (1921)

Schilder Constant Permeke bracht een deel van zijn leven in Oostende door, de stad die hem vaak inspireerde voor zijn schilderijen. De bijzondere band die hij met Oostende had, staat dan ook centraal in de expo die nu over hem in de kuststad loopt.

Guinevere Claeys, journaliste bij De Standaard, is opgegroeid in het huis van Permeke (nu: het Permekemuseum) in Jabbeke. Volgens haar wordt die band tussen de Oostendse schilder en zijn stad maar al te vaak vergeten. “Wie Oostendse kunstenaars zegt, denkt automatisch aan James Ensor en Léon Spilliaert. Nochtans is Permeke even belangrijk. Ze vormen samen een soort Oostendse school. Een groot verschil met Ensor is wel dat Permeke in een armere wijk woonde, tussen de vissers. Hij was meer een man van het volk en ging vaak zelf mee de zee op.”

De zee is dan ook een vaak terugkomend thema in zijn werk. “Het Oostende dat hij geschilderd heeft, is er een met de visserij van toen. Hij schilderde enorm veel zeegezichten, vissers en marines. Ook de houtskooltekeningen daarvan zijn de moeite.”

Guinevere Claeys groeide dan wel op in het huis van Permeke, waar veel van zijn schilderijen hingen, maar deze tentoonstelling was toch nieuw voor haar. “75 procent van de expo komt uit privécollecties, dus voor mij was het een verrassende Permeke. Het is fijn om hem opnieuw in Oostende te kunnen ontdekken.”

De expo Over Permeke. Met de klankkleur van een basviool is nog tot 8 november 2020 te zien in de Venetiaanse Gaanderijen in Oostende. Alle info over de expo vind je op oostende.be

Guinevere Claeys over de Permeke-expo in Oostende

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.