Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Expotip: Nicky Aerts over Kris Martin

Expotip: Nicky Aerts over Kris MartinKunst & Cultuur

In het buitenland is Kris Martin een grote naam, bij ons doet de kunstenaar amper een belletje rinkelen. Brengt een expo in het SMAK daar verandering in? Nicky Aerts hoopt in elk geval van wel en plengde er zelfs een traantje.
Foto van het kunstwerk 'Bee' van Kris Martin: een vergulde, dode bij die op de museumvloer ligtSMAK

Bee

"Ik was tot tranen toe geroerd." Pompidou-presentatrice Nicky Aerts krijgt nóg een krop in de keel als ze het vertelt. Een van de werken in EXIT, de expo van Kris Martin in het SMAK, is een met verf en plaaster besmeurde werfradio. "Er komt geluid uit, geen populaire songs à la Abba - of wat schalt er uit zo'n ding? - maar het Miserere van Gregorio Allegri. Heel stil, als je niet goed luistert wandel je er zo voorbij. Het is onwaarschijnlijk sterk."

Het werk van Kris Martin is heel visueel. Je hoeft het niet te begrijpen om ervan te genieten.
Nicky Aerts

EXIT opende een week voor de lockdown. Dat leek brute pech voor Kris Martin (° 1972), maar ze is ondertussen verlengd tot begin 2021. Martin is een Belgische kunstenaar die in het buitenland hoog staat aangeschreven, maar voor wie het de eerste belangrijke museale tentoonstelling in ons land is. Ter illustratie: hij heeft een Engelse en Duitse pagina op Wikipedia, maar geen Nederlandse. Toch zijn er velen die, zonder het te beseffen, een werk van Martin kennen, Altar. "Dat is een leeg frame," legt Nicky Aerts uit, "dat de exacte afmetingen heeft van het Lam Gods van de door Martin erg bewonderde Jan van Eyck. Het staat op het strand van Oostende, maar er staat nu ook een exemplaar aan de Sint-Baafskathedraal in Gent." Martin maakt heel uiteenlopend werk: sculpturen, installaties, tekeningen, maar geen schilderijen. "Dat wil hij niet omdat hij beseft dat hij niet aan van Eyck kan tippen. Martins werk is conceptueel, maar ook visueel. Je hoeft het niet te begrijpen om ervan te genieten."

Een ander werk dat Aerts sterk aanspreekt is Bee. "Een dode bij die hij heeft laten vergulden. De bij ligt er eenzaam - zo mooi, zo fragiel - dood te wezen. Martin is geen moralist, hij wil absoluut niemand een geweten schoppen. Maar hij wil wel zaken aanraken, Bee verwijst naar het langzame uitsterven van de bijen."

Nicky Aerts over de expo van Kris Martin in het SMAK

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.