Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Eyes Wide Shut

Eyes Wide ShutBlijf verwonderd!

Eyes Wide Shut, het testament van Stanley Kubrick - de regisseur stierf vóór de film in de zalen kwam - is een naar New York getransponeerde adaptatie van Arthur Schnitzlers Traumnovelle over een arts die, geschokt door de fantasieën van zijn echtgenote, zich onderdompelt in een hem onbekende seksuele wereld.
Filmposter Eyes Wide Shut

Eyes Wide Shut

Kubrick vroeg de Britse pianiste en altvioliste Jocelyn Pook om de soundtrack te schrijven. Maar zoals zo vaak gebruikte Kubrick ook veel klassieke muziek. Sommige van die werken blijven achteraf met de films van Kubrick geassocieerd. Zoals Also sprach Zarathustra van Richard Strauss met 2001: A Space Odyssey of de Negende symfonie van Ludwig van Beethoven met A Clockwork Orange.
Voor de soundtrack van Eyes Wide Shut koos hij onder meer voor Dmitri Sjostakovitsj, György Ligeti, Franz Liszt en Wolfgang Amadeus Mozart. Al blijft ook de song Baby Did a Bad Bad Thing van Chris Isaak voor altijd met de film verbonden.

Bent Van Looy over Eyes Wide Shut. "De meeste soundtracks van Kubrick bevatten klassieke muziek, deze van onder anderen Sjostakovitsj."

The Original Soundtrack

Na een reeks over de Franse en Britse cinema, verdiept Bent Van Looy zich in de Italiaanse film.

Deze reeks wordt opnieuw uitgezonden vanaf zondag 9 april, telkens om 18.00 uur.

Presentatie: Bent Van Looy

Samenstelling: Rolly Smeets

Contact: soundtrack@klara.be