Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Fanfare wordt cultureel erfgoed

Fanfare wordt cultureel erfgoedBlijf verwonderd!

De fanfarecultuur wordt toegevoegd aan de Vlaamse Inventaris van het Immaterieel Cultureel Erfgoed. Maar wat is een fanfare? En wat is het verschil met een harmonieorkest of een brassband?
© Gerbrand Van Uytvanck

Een fanfare bestaat enkel uit koperblazers, saxofoons en slagwerk.

Een fanfare is een orkest dat bestaat uit koperblazers, saxofoons en slagwerk. Alle koperblazers: bugels, trompetten, hoorns, trombones, euphoniums, baritons en de bastuba. In een harmonieorkest spelen ook houtblazers mee maar geen bugels. In een brassband klinken dan weer enkel koperblazers maar geen trompet.

De meeste fanfare-instrumenten heeft de Belg Adolphe Sax uitgevonden of op punt gesteld (enkel van de trompet en de hoorn bleef hij af). Vandaar de unieke klankkleur. De fanfare is een typisch fenomeen van de Lage Landen. Wat dan weer te maken heeft met Sax. Origineel repertoire wordt vaak geschreven door lokale componisten.

© Patrick Van Helden
Belg Adolphe Sax is de uitvinder van veel fanfare-instrumenten

In de 19e eeuw wordt de fanfare heel populair. Ze maakt het muziekleven voor iedereen toegankelijk. Het wordt dé plek waar mensen - ongeacht leeftijd, gender of achtergrond - samenkomen om muziek én plezier te maken. Vandaag telt Vlaanderen iets meer dan driehonderd fanfares. De term 'fanfare' heeft soms nog wel af te rekenen met een negatief imago (de zatte fanfare die van café naar café trekt, hoempapa…). Maar het genre leeft en blijft evolueren. Er zijn wedstrijden, concerten en er wordt nieuw repertoire geschreven voor goed opgeleide muzikanten en dirigenten.

De fanfarecultuur hoort nu officieel tot het immaterieel erfgoed in Vlaanderen. En die cultuur omvat meer dan de lokale fanfares. Ook gebruiken, bezetting, instrumenten, muziek, componisten en uitgeverijen horen erbij. Kortom, alles en iedereen die dit stukje erfgoed doorgeeft aan de volgende generaties.

Een fanfare wandelt door de straten.© Marc Sesselle
De fanfare wordt cultureel erfgoed.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Ilya Lisser / Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur en in het weekend van 07 tot 10 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.