Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Fascinerende film Titane wint verdiend de Gouden Palm

Fascinerende film Titane wint verdiend de Gouden PalmKunst & Cultuur

In Cannes kreeg de bizarre Franse film Titane zaterdagavond de Gouden Palm 2021. Daarmee is Julia Ducourneau de tweede vrouwelijke regisseur ooit die een Gouden Palm wint. Onze filmman Lieven Trio was erbij: “Titane is een compleet geflipt verhaal en trekt zich niets aan van taboes of grenzen. Een sterke winnaar van een prachtig filmfestival.”
Beeld uit de film: kind met een metalen instrument om het hoofdDiaphana Distribution

Titane is een compleet geflipt verhaal en trekt zich niets aan van taboes of grenzen.

Titane gaat over een jonge vrouw die als kind een auto-ongeluk had en sindsdien leeft met een titanen plaat in haar hoofd. “Later wordt ze danseres op auto-meetings: het lijkt wel alsof ze de liefde ligt te bedrijven op de motorkappen. Op een bepaald moment wordt dat zelfs heel letterlijk: ze heeft seks met een auto, en meer zelfs, ze wordt zwanger. En dat is nog maar het begin van de film,” vertelt Lieven Trio.

“Het is een heel moderne film, die past bij de meer fluïde wereld waarin we vandaag leven. Het hoofdpersonage bevindt zich ergens tussen man en vrouw, tussen mens en machine.” Titane is nog maar de tweede film van regisseuse Julia Ducourneau, en ze wint er al de Gouden Palm mee. “Titane bevestigt de komst van een groot regietalent.”

Titane is een film die de meningen enorm verdeelt. Voor sommigen zal ze compleet belachelijk en zelfs afstotelijk zijn, maar voor anderen geniaal.

Op het filmfestival van Cannes vielen nog meer fantastische films in de prijzen. De Iraanse film A Hero van Asghar Farhadi werd als de grootste kanshebber voor de Gouden Palm beschouwd, maar ging uiteindelijk met het zilver - de Grand Prix - naar huis. “Met A Hero maakte Farhadi een van zijn allerbeste films, een aangrijpende en meeslepende fabel over het goede doen. Het gaat over een gevangene die een paar dagen naar buiten mag, en in die tijd een goede daad verricht. De media roepen hem uit tot een volksheld, maar dat keert zich tegen hem wanneer blijkt dat zijn verhaal vol kleine leugens zit.”

Die tweede plaats moet A Hero delen met Compartment No. 6 van de Finse regisseur Juho Kuosmanen. “Die film gaat over een Finse vrouw en een Russische arbeider op een trein tussen Moskou en Moermansk. Ze delen tegen hun zin een coupé, maar leren elkaar onderweg toch beter kennen. Compartment No. 6 is verfrissend en gevoelig, en soms ook zeer grappig. Het deed me denken aan een kruising tussen Before Sunrise en Lost in Translation. Maar dan met heel veel vodka.”

De winnaar van de Gouden Palm Titane komt woensdag 28 juli al uit in de Belgische zalen. Op de winnaars van de Grand Prix is het nog wat langer wachten.

Herbeluister hier het gesprek met Lieven Trio in Espresso.

Lieven Trio over palmares Cannes 2021

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.