Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
The Father: "De film maakt dementie bijna voelbaar."

The Father: "De film maakt dementie bijna voelbaar."Kunst & Cultuur

De Oscars zijn al een tijdje achter de rug, maar nu de bioscopen weer open zijn, krijgen we eindelijk de winnaars te zien. Vorige week kwam Nomadland in de zalen, deze week is het de beurt aan tweevoudig Oscarwinnaar The Father. Een film met Anthony Hopkins en Olivia Colman. "The Father is een trip door het hoofd van een dementerende man", vertelt Lieven Trio.
© The Father

Anthony Hopkins en Olivia Colman als Anthony en Anne.

"The Father is een echte filmervaring. De film vertelt het verhaal van een dementerende man en zijn dochter. Hij wordt wat ouder en het alleenwonen loopt niet meer zo vlot. Zijn dochter Anne begint zich zorgen te maken omdat haar vader af en toe nogal raar doet. Ze probeert thuisverpleging voor hem te regelen, maar dat wil hij niet. Anthony denkt dat ze achter zijn rug vanalles aan het bedisselen is en komt in opstand."

De film houdt heel lang in het midden wat nu precies de waarheid is. "Als kijker word je dus meegesleurd in de verwarring en desoriëntatie van het hoofdpersonage. Het is een film die de ervaring van een dementerende man niet gewoon probeert uit te leggen, maar echt voelbaar maakt voor de kijker. Heel boeiend."

Je ziet de wereld door de ogen van een dementerende man.
Lieven Trio

Dat doet de film niet met gekke stijleffecten, maar door creatief om te springen met het decor. "Dat is voortdurend in beweging. Het appartement van Anthony verandert doorheen de film. De keuken krijgt bijvoorbeeld een andere kleur, of de deur verandert van plaats. Ook personages worden soms door een andere acteur gespeeld. Daarmee creëert de regisseur, Florian Zeller, het effect dat dementie op mensen heeft. Je ziet de wereld echt door hun ogen."

Voor zijn vertolking kreeg Anthony Hopkins een Oscar. Nochtans doet hij niet zo heel veel. "Dat is net de kracht van zijn vertolking. Hij zoekt niet de grootse emoties op. Hij speelt vooral heel eerlijk en realitisch. Heel rechttoe rechtaan, even welbespraakt en intelligent als altijd, maar dan wel met een tragische discrepantie ten opzichte van de werkelijkheid."

Beluister hier het gesprek met Lieven Trio:

Lieven Trio vertelt over The Father

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.