Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
FC Bergman zet een kudde schapen op het podium

FC Bergman zet een kudde schapen op het podiumKunst & Cultuur

Eindelijk, bijna weer theater! Toneelhuis mocht gisteren al een testevenement organiseren. En het pakte groots uit – niet in aantal bezoekers – met de première van The sheep song, de nieuwe voorstelling van FC Bergman. Recensent Filip Tielens was erbij: “Schapen overal.”
© Kurt Van der Elst

The Sheep Song: de tragedie van de mens als fundamenteel veranderend wezen.

FC Bergman staat bekend om zijn exuberante decors. Bij Van den vos vervingen ze de parterre nog door een zwembad, en bij 300 el plaatsen ze een heel bos op de scène. Maar nu houden ze het meer ingetogen. “Over de hele breedte van de scene is er een grote loopband waar voortdurend een stroom van nieuwe beelden komt aanrollen.” Alhoewel meer ingetogen? Filip Tielens: “In het begin staat er een kudde echte schapen op scène!”

Het schaap staat dan ook centraal in The sheep song. Acteur Jonas Vermeulen hult zich voor de voorstelling in een schaapkostuum. “In het begin zie je hem apart naast alle andere échte schapen, alsof hij zich niet helemaal thuisvoelt in de kudde. Wat volgt kan je omschrijven als zijn queeste naar ontsnapping, bevrijding, zelfontplooiing: hij transformeert langzaamaan in een mens. Maar de vraag is: zal hij dan gelukkiger zijn? Of gaat dat in tegen zijn natuur?”

In de voorstellingen van FC Bergman staat meestal de spartelende mens centraal, maar hier is het een spartelend schaap.
Filip Tielens

"Het schaap stapt op de loopband, en zo passeert hij langs allerlei tableaux vivants. Het is een soort kruisweg, veel beelden gaan over het lijden van de mens. Ecce homo: via de ogen van het schaap kijken wij mee naar het vreemde wezen genaamd mens."

The sheep song is – net als hun vorige voorstellingen – een volledig woordeloze voorstelling. Gitarist en banjospeler Frederik Leroux zorgt voor livemuziek. Filip Tielens: “Je kijkt je ogen uit naar wat er allemaal te zien is. Achteraf heb je er een stevige kluif aan om die verder te ontcijferen, terwijl je tijdens de voorstelling zelf lekker meedeint op deze melancholische trip.”

Beluister hier de recensie van Filip Tielens:

Filip Tielens over The sheep song

The sheep song van FC Bergman speelt vanavond nog als testevenement, maar dat is uitverkocht. Er zijn nieuwe speeldata in de Bourla op 22, 23 en 24 juni, daarvoor start de ticketverkoop op 14 mei. Alle info op toneelhuis.be.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.