Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
'Fermate', een moment van muzikale verbondenheid

'Fermate', een moment van muzikale verbondenheidKunst & Cultuur

Sinds de coronacrisis is de nood aan samenzijn nog nooit zo hoog geweest. Daarom organiseert VLAMO ‘Fermate’. Een eerbetoon aan de coronaslachtoffers, maar ook een moment van muzikale verbondenheid. Al meer dan 1000 muzikanten schreven zich in om zondag een muzikale boodschap van hoop en troost te verspreiden. “Samen muziek maken, dat is iets waar we al lang naar uitkijken", vertelt componist Klaas Coulembier.
© Ypriana harmonieokest

Klaas Coulembier speelt zondag zelf mee met zijn vaste harmonieorkest Ypriana.

Op verschillende plekken in Vlaanderen zal zondag om 11u het muziekstuk Circles of Consolation weerklinken. Daarvoor ging VLAMO samen met Ferm op zoek naar troostplekken. “De organisatie Ferm richtte een aantal troostplekken in, maar niet elke gemeente heeft er eentje. Muzikanten kunnen ook zelf een mooie, rustige en serene plek kiezen om te spelen”.

Klaas Coulembier componeerde speciaal voor deze gelegenheid Circles of Consolation. Omdat iedereen kan meespelen, probeerde de componist een toegankelijk stuk te schrijven. “Het was een uitdaging dat het stuk voor verschillende combinaties van instrumenten mogelijk moest zijn. Je kan het spelen met tien strijkers, tien blazers of een combinatie van hout- en koperblazers. Alles kan eigenlijk.”

Een cirkel is heel symbolisch. Het is een teken van verbondenheid en samenzijn.
Klaas Coulembier

Muzikanten zullen voor Circles of Consolation in een kring staan, met voldoende afstand. “De werktitel Cirkels van troost is tijdens het componeren blijven hangen. Een cirkel is een teken van verbondenheid, dat merk je als je samen in een kring staat. Bovendien is een cirkel ook een teken van oneindigheid en terug bij het begin komen. Uit die ideeën heb ik veel inspiratie gehaald bij het componeren.”

“We zouden het soms bijna vergeten, maar deze pandemie is geen eenmalig historisch feit”, vertelt Coulembier. “Ik heb dan ook gezocht naar andere componisten die een muzikaal antwoord boden op epidemieën vroeger. De muzikale inleiding van Circles of Consolation is gebaseerd op het stuk O Sancte Sebastiane van Guillaume Dufay. Hij componeerde dat tijdens een zware pestepidemie in Bologna. Sint Sebasiaan is de patroonheilige van mensen die getroffen zijn door epidemieën.”

Luister hier naar het gesprek met Klaas Coulembier:

Klaas Coulembier vertelt over Fermate

'Fermate' vindt plaats op 9 mei om 11 uur. Inschrijven kan nog tot woensdagavond 5 mei op de website van VLAMO. 

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.