Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Festival 20/21

Festival 20/21Blijf verwonderd!

Van 24 september tot 25 oktober 2018 kan u op diverse locaties in Leuven naar Festival 20/21. Een festival dat het repertoire van het nabije verleden centraal plaatst en tegelijk onbevreesd vooruitkijkt naar wat de muzikale toekomst brengt. Transit, het creatiefestival voor nieuwe muziek, blijft daarbij wel een heel bijzondere rol spelen.

Logo Festival 20/21

2018: de 21e eeuw wordt meerderjarig! De vorige eeuw begint daardoor steeds meer tot het verleden te behoren. De afstand tussen de muziek van de jaren 1900 (Novecento) en de ‘nieuwe’ muziek (Transit) wordt alsmaar groter. Het doel van Festival 20/21 kan natuurlijk niet zijn om afstanden te scheppen. Integendeel, het festival wil bruggen bouwen tussen morgen, vandaag en gisteren. Het wil de onwaarschijnlijke veelzijdigheid van de recente muzikale geschiedenis hoorbaar maken en de vinger aan de pols houden van wat er nu leeft.

Dat is wat de naam Festival 20/21 ook duidelijk maakt: ze focussen op de muziek van de 20e én de 21e eeuw, als op één gigantische, naar alle kanten uitwaaierende stroom van muzikale vernieuwingen.

Geen grens kan hen daarbij tegenhouden, en zeker niet zo’n willekeurige grens als een jaartal. Daarom laten ze voortaan de naam Novecento achterwege. Ook heel wat muziek uit de 21e eeuw staat intussen immers al te popelen om zich in het collectieve geheugen te nestelen en mee een plaats op te eisen naast het rijke repertoire van de 20e eeuw. Het is de taak van het Festival om dat mee mogelijk te maken.

Voortaan heten ze dus gewoon FESTIVAL 20/21:

- een festival dat er bij ieder concert naar streeft om als een speer binnen te dringen in een van de kernen van de recente muziekgeschiedenis;
- een festival dat het repertoire van het nabije verleden centraal plaatst en tegelijk onbevreesd vooruitkijkt naar wat de muzikale toekomst brengt;
- Transit, het creatiefestival voor nieuwe muziek, blijft daarbij een heel bijzondere rol opeisen: want wat zou een speer zijn zonder speerpunt?!

Meer informatie kan u vinden via www.festival2021.be