Fietsaffiches uit de belle époqueKunst & Cultuur

© Velodroom, Letterenhuis
De belle époque, het ‘mooie tijdperk’, is de bijzondere periode op het einde van de 19e eeuw. Er is betrekkelijke welvaart en de moderne kunst komt tot ontplooiing, net als wetenschap en techniek. De Eerste Wereldoorlog maakt er in 1914 heel abrupt een einde aan.
Hét symbool van de belle époque is de fiets. Die wordt een echte rage. Met de uitvinding van de fietsketting en rubberen luchtband wordt de fiets ook veiliger. De Belgische koning Leopold II maakt zijn koloniaal project trouwens rendabel dankzij de stijgende vraag naar rubber, onder andere voor fietsbanden.
De fiets is een handig, snel en comfortabel vervoersmiddel. Door de opkomende massaproductie wordt hij ook betaalbaar voor alle lagen van de bevolking. Zowel voor de burgerij als voor arbeiders, soldaten en jagers. Prachtige kleurenaffiches maken reclame voor de fiets. Die worden ontworpen door grote namen als Henri de Toulouse-Lautrec en Alphonse Mucha.
De affiches zijn meer dan kunst en reclame. Ze tonen ook de maatschappelijke veranderingen: de emancipatie van de vrouw, de hang naar vrijheid en natuur, de opkomst van de georganiseerde sportbeoefening en vrije tijd, dankzij meer sociale wetgeving.
Velodroom, fietsaffiches uit de belle époque loopt tot 31 oktober 2020 in het Letterenhuis in Antwerpen. Meer info vind je op de website van het Letterenhuis.
Herbeluister hier het gesprek met Nele Hendrickx, directeur van het Letterenhuis.