Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Fietsaffiches uit de belle époque

Fietsaffiches uit de belle époqueKunst & Cultuur

Het is vakantie. Als je een culturele wieleruitstap wil doen, rijd dan zeker eens binnen in het Letterenhuis. Daar loopt Velodroom, een tentoonstelling vol prachtige fietsaffiches uit de belle époque.

© Velodroom, Letterenhuis

De belle époque, het ‘mooie tijdperk’, is de bijzondere periode op het einde van de 19e eeuw. Er is betrekkelijke welvaart en de moderne kunst komt tot ontplooiing, net als wetenschap en techniek. De Eerste Wereldoorlog maakt er in 1914 heel abrupt een einde aan.

Hét symbool van de belle époque is de fiets. Die wordt een echte rage. Met de uitvinding van de fietsketting en rubberen luchtband wordt de fiets ook veiliger. De Belgische koning Leopold II maakt zijn koloniaal project trouwens rendabel dankzij de stijgende vraag naar rubber, onder andere voor fietsbanden.

De fiets is een handig, snel en comfortabel vervoersmiddel. Door de opkomende massaproductie wordt hij ook betaalbaar voor alle lagen van de bevolking. Zowel voor de burgerij als voor arbeiders, soldaten en jagers. Prachtige kleurenaffiches maken reclame voor de fiets. Die worden ontworpen door grote namen als Henri de Toulouse-Lautrec en Alphonse Mucha.

De affiches zijn meer dan kunst en reclame. Ze tonen ook de maatschappelijke veranderingen: de emancipatie van de vrouw, de hang naar vrijheid en natuur, de opkomst van de georganiseerde sportbeoefening en vrije tijd, dankzij meer sociale wetgeving.

Velodroom, fietsaffiches uit de belle époque loopt tot 31 oktober 2020 in het Letterenhuis in Antwerpen. Meer info vind je op de website van het Letterenhuis.

Herbeluister hier het gesprek met Nele Hendrickx, directeur van het Letterenhuis.

Nele Hendrickx over Velodroom

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.