Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Fikry El Azzouzi bezegeld met Ultima voor Letteren

Fikry El Azzouzi bezegeld met Ultima voor LetterenKunst & Cultuur

Columnist, theaterauteur en schrijver Fikry El Azzouzi kan zich dit jaar winnaar van de Ultima voor Letteren noemen. De jury wil met die prijs “in de eerste plaats een auteur bekronen die vertelkunst belichaamt in een vorm die oude tradities met frisse en toegankelijke vormen verzoent. Hij zocht met succes naar manieren om onze verhaalcultuur van binnenuit te intensifiëren en vond daarbij aansluiting bij de noden van het 21ste-eeuwse publiek.”
© Bart Van der Moeren

Fikry El Azzouzi sleept Ultima voor de Letteren in de wacht.

El Azzouzi groeit op in Temse. Tijdens een vakantiejob in een pottenbakkerij waar hij aan de lopende band kranten leest, voelt hij voor het eerst de drang om zelf in zijn pen te kruipen. Hij zoekt een job die hem de tijd geeft om tijdens zijn werkuren te schrijven en belandt zo als bewakingsagent in een electrabelcentrale in Antwerpen. Zijn twintigerjaren lopen op z’n einde wanneer hij columns begint te schrijven voor het intercultureel platform Kifkif. In die periode begint hij ook aan zijn debuutroman Het Schapenfeest. De roman komt uit in 2010 en El Azzouzi krijgt lovende kritieken over zich heen. In de roman vertelt El Azzouzi het verhaal van de elfjarige Ayoub. Die moet met zijn vader een schaap gaan slachten voor het Offerfeest, maar bedenkt de meest ludieke en innovatieve oplossingen om daaraan te kunnen ontsnappen. Sinds 2012 schrijft El Azzouzi wekelijks een column voor De Morgen.

Fikry El Azzouzi stelt zich op als een brugfiguur tussen ‘wij’ en ‘hen’ en bevraagt continu waar het ‘ik’ dan bij hoort en hoe het ‘ik’ van kant kan wisselen om het eindelijk over ‘ons’ te kunnen hebben.
Jury de Ultima's

Tussen de romans door, schrijft El Azzouzi ook theaterstukken en maakt hij deel uit van het theatergezelschap SINCOLLECTIEF. IJdele dagen gaat in 2012 in première en wordt gevolgd door Troost, geregisseerd door Michael De Cock. Junior Mthombeni en Ikram Aoulad brengen de personages tot leven. Voor dat theaterstuk ontvangt hij in 2013 de auteursprijs voor podiumkunsten. Zijn tweede roman Drarrie in de nacht uit 2014 wordt vertaald in verschillende talen en wordt in Duitsland een ware bestseller. Met die roman en het theaterstuk Reizen Jihad sleept hij de Arkprijs van het Vrije Woord in de wacht. El Azzouzi rondt de trilogie over Ayoub af met de roman Alleen Zij in 2016. Zijn theaterstukken Alleen, Salam en Malcolm X worden geselecteerd voor het Theaterfestival.

De jury van de Ultima’s vertelt: 'In de evolutie van zijn romans en theaterwerk zien we hoe ook zijn taaleigen geëvolueerd is: waar in zijn vroegere werk de toevoegingen van een slam poem of een Arabische zinsnede hier en daar nog duidelijk te onderscheiden waren van de ‘doorlopende tekst’, heeft hij in zijn latere output de Babylonische spraakverwarring omarmd en universeel begrijpelijk gemaakt. El Azzouzi daagt de referentiekaders uit waarmee we naar literatuur en het gesproken woord kijken.' De Ultima voor Letteren is voor Fikry El Azzouzi dan ook een mooie bezegeling van zijn brede en bloeiende literaire carrière.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.