Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Filip Tielens over De welwillenden

Filip Tielens over De welwillendenKunst & Cultuur

Toneelhuis en Toneelgroep Amsterdam slaan de handen in elkaar om De Welwillenden op de planken te brengen, de turf waarin Jonathan Littell in het hoofd van een SS-officier kruipt. Onze recensent Filip Tielens noemt deze voorstelling een klassieker in wording.

Toen De welwillenden (Les Bienveillantes) tien jaar geleden verscheen, joeg het boek een schok door de Franse, en snel daarna de Europese letteren. Voor dit boek over de Tweede Wereldoorlog kroop auteur Jonathan Littell, een Franse Amerikaan, in het hoofd van de (fictieve) naziofficier Maximilien Aue. De Tweede Wereldoorlog bekeken met blik van een monster: het was een gedurfde keuze waarvoor hij uiteindelijk veel lof kreeg. Voor een boek dat onmiskenbaar beïnvloed is door de Oresteia, de theatertrilogie van Aeschylus, is het niet verwonderlijk dat het naar het toneel getransponeerd wordt. Alhoewel, uit 978 pagina's een voorstelling van zo'n drie uur distilleren, het blijft een helse opgave. Toneelhuis en Toneelgroep Amsterdam sloegen de handen in elkaar. Guy Cassiers regisseert en op de planken staan onder anderen Katelijne Damen, Kevin Janssens, Johan Van Assche, Abke Haring en Bart Slegers. Het decor en de kostuums zijn van Tim Van Steenbergen.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.