Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Film Fest Gent focust op Italië voor 44ste editie

Film Fest Gent focust op Italië voor 44ste editieKunst & Cultuur

De ravissante actrice Claudia Cardinale staat centraal op het officiële campagnebeeld van Film Fest Gent 2017. "Ze is voor ons hét gezicht van de Cinema Italiana die we op deze festivaleditie willen vieren," vertelt Patrick Duynslaegher, artistiek directeur van Film Fest Fent.
Campagnebeeld Film Fest Gent

Campagnebeeld Film Fest Gent

"Dat Claudia Cardinale ook de poster van het komende filmfestival van Cannes siert is puur toeval. We hadden ons beeld al gekozen toen Cannes zijn affichebeeld bekend maakte. We houden vast aan onze keuze, omdat de in Tunesië uit Italiaanse ouders geboren Claudia Cardinale met haar donkere, sensuele zuiderse schoonheid en haar onvergetelijke vertolkingen het beste van de Italiaanse cinema belichaamt."

Claudia Cardinale werkte samen met de grootste Italiaanse regisseurs: Fellini (Otto e Mezzo), Visconti (Rocco e i suoi fratelli; Il Gattopardo; Vaghe stelle dell’Orsa), Sergio Leone (Once Upon a Time in the West / C’era una volta in West), Mauro Bolognini (Il Bell’Antonio). Sporadisch werkte ze ook in Hollywood (Circus World van Henry Hathaway; The Pink Panther van Blake Edwards; The Professionals van Richard Brooks), wat haar samen met Sophia Loren en Gina Lollobrigida een van de grote internationale Italiaanse sterren uit de jaren vijftig, zestig en zeventig maakt.

Italië in de kijker

In een eenmalig programma getiteld 'Focus op Italië' stellen we het beste van de nieuwe Italiaanse cinema voor en blikken we ook terug naar het glorieus verleden van een van de historisch belangrijkste filmlanden ter wereld.

Patrick Duynslaegher: "Italië lanceerde met het neorealisme de meest invloedrijke stroming uit de geschiedenis en heeft een ongelofelijk rijk en gevarieerd filmpatrimonium. Precies daarom willen we ons retrospectief luik toespitsen op één belangrijk aspect uit de Italiaanse cinema dat zeker ook in deze woelige en onzekere tijden nog resoneert: de sterk politiek geladen, sociaal geëngageerde, maar ook esthetisch opmerkelijke cinema die vooral in de jaren zeventig floreerde. Het was een zeer ideologisch gemotiveerde cinema vol maatschappijkritiek en polemiek. Daarin werden de grote kwesties aangesneden die ook nu nog het land beheersen: de kloof tussen Noord en Zuid, de maffia, de corruptie, de macht van de kerk, het (onverwerkt) fascistisch verleden, het extremisme van links en van rechts, het terrorisme, ‘de strategie van de spanning’ die de bedoeling had het land rijp te maken voor een reactionaire coup, het repressief christen-democratisch regime, de nefaste gevolgen van de consumptiecultuur."

Enkele titels van films waarin een of meerdere van die thema’s aan de orde zijn: Il Caso Mattei (1972) van Francesco Rosi; Indagine su un cittadino al di sopra di ogni sospetto (1970) van Elio Petri; Rocco e i suoi fratelli (1963) van Luchino Visconti; Il Conformista (1970) en Novecento (1976) van Bernardo Bertolucci; Porcile (1969) van Pier Paolo Pasolini; Una Giornata particolare (1977) van Ettore Scola.

9 nieuwe titels

We lichten al een tipje van de sluier van de komende festivaleditie. De volgende films gaan in première op de 44ste editie van Film Fest Gent: Call Me By Your Name van Luca Guadagnino, Blue Silence van Bülent Oztürk, 1945 van Ferenc Török, Ceux qui font les révolutions à moitié n’ont fait que se creuser un tombeau van Mathieu Denis & Simon Lavoie, Le Marquis de Wavrin van Grace Winter & Luc Plantier, Mansfield 66/67 van P. David Ebersole & Todd Hughes, Tom of Finland van Dome Karukosi, Revolution of Sound. Tangerine Dream van Margarete Keuzer en The Trial: The State of Russia vs Oleg Sentsov van Askold Kurov.

Het volledige programma van Film Fest Gent 2017 zal op 21 september bekend worden gemaakt. Het 44ste Film Fest Gent loopt van 10 tot en met 20 oktober in Kinepolis Gent, Studio Skoop, Sphinx, Vooruit, KASKcinema en Capitole Gent.

The Original Soundtrack

Na een reeks over de Franse en Britse cinema, verdiept Bent Van Looy zich in de Italiaanse film.

Deze reeks wordt opnieuw uitgezonden vanaf zondag 9 april, telkens om 18.00 uur.

Presentatie: Bent Van Looy

Samenstelling: Rolly Smeets

Contact: soundtrack@klara.be