Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Film 'Nomadland' grote winnaar van de BAFTA's

Film 'Nomadland' grote winnaar van de BAFTA'sKunst & Cultuur

De film Nomadland is met vier beeldjes de grote winaar van de BAFTA's geworden, de Britse filmprijzen die gelden als de tegenhanger van de Amerikaanse Oscars. Nomadland wint de BAFTA voor beste film, beste actrice Frances McDormand, beste regisseur Chloé Zhao en beste cinematografie.

Nomadland ging met vier beeldjes aan de haal tijdens de BAFTA's.

Vanuit de Royal Albert Hall in Londen zijn de BAFTA's uitgereikt, de Britse tegenhangers van de Oscars. De Amerikaanse actrice Frances McDormand won het beeldje voor beste actrice in de film Nomadland. Dat werd ook de beste film, en Chloë Zhao won de BAFTA als beste regisseur. Nomadland kreeg ook een BAFTA voor beste cinematografie, en met vier beeldjes was de film de absolute winnaar.

Nomadland gaat over de moderne nomaden van Amerika, de zestigers die hun hebben en houden verloren bij de jongste crisis en nu van job naar job trekken in hun campers. Hoofdpersonage is de dakloze Fern, die haar weg tracht te vinden aan de achterkant van de Amerikaanse droom. Een hoofdrol van tweevoudig Oscarwinnaar Frances McDormand (voor Fargo en Three Billboards Outside Ebbing Missouri).

In september was de film al bekroond met de Gouden Leeuw op het filmfestival van Venetië, en hij was ook de grote winnaar op de Golden Globes in februari. Nomadland wordt dan ook als een grote kanshebber gezien voor de Oscars, die uitgereikt worden op 26 april.

Sir Anthony Hopkins werd gekozen als beste acteur voor The Father, waarin hij de rol speelt van een dementerende vader.

De Disney-tekenfilm Soul kreeg twee beeldjes, voor beste tekenfilm en beste muziek.

De uitreiking van de BAFTA's leverde door de geldende Covid-maatregelen een ietwat ongewone tv-show op, met een beperkt publiek in de Royal Albert Hall en online verbindingen met genomineerden thuis. Dat gaf soms wel ontroerende beelden, omdat je kon zien hoe familieleden en vrienden die de winnaars thuis omringden meteen spontaan reageerden: verrast, geëmotioneerd en opgetogen.

 

Na Nomadland met vier beeldjes volgde een veld van 5 films die elk twee beeldjes konden binnenrijven: The Father, Promising Young Woman, Soul, Sound of Metal en Ma Rainey's Black Bottom. Die laatste film won in de categorieën beste kostuums en beste make-up. De onlangs overleden Chadwick Boseman die genomineerd was als beste acteur voor deze film werd dus toch niet postuum geëerd, zoals velen verwacht hadden.

Sound of Metal heeft overigens een Belgische link, want het productiehuis van de film is het Belgische Caviar, bekend van bijvoorbeeld de tv-reeks "Tabula Rasa". De film is ook genomineerd voor 6 Oscars.

Opvallend was de grote diversiteit onder de genomineerden en de presentatoren. BAFTA bracht ook hulde aan de overleden Prins Philip, echtgenoot van de Queen, die de allereerste voorzitter was van de Britse Filmacademie. Vanwege zijn overlijden kon zijn kleinzoon prins William, de huidige voorzitter, niet aanwezig zijn.

© VRT NWS

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.