Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Film-tip van Karen Billiet: System Crasher

Film-tip van Karen Billiet: System CrasherKunst & Cultuur

Karen Billiet zag Nora Fingscheidts debuutfilm System Crasher en was er ondersteboven van. “Het is een heel menselijke film. De film stelt veel vragen zonder oplossingen te willen geven of te willen beleren."
Afbeelding van het hoofdpersonage Benni© kineo Film

Het hoofdpersonage is het negenjarige meisje Benni

System Crasher gaat over het negenjarige meisje Benni. Door een jeugdtrauma worstelt Benni met zware paniekaanvallen en agressief gedrag. Haar alleenstaande moeder kan de zorg niet langer aan, waardoor Benni thuis wordt weggehaald. Ze komt eerst in een pleeggezin terecht en wordt dan van instelling naar instelling gestuurd.

“Ze wordt eigenlijk van het kastje naar de muur gestuurd”, zegt Billiet. “Ze lijkt in geen enkel hokje te passen en is zo onhandelbaar dat ze de medicatie van een volwassene moet krijgen. Je ziet scènes in de film waar ze kinderen bloedneuzen slaat en haar opvoeders met messen bedreigt. Best wel stevig dus.”

We hebben dit soort films nodig. Daardoor worden we ons bewust van het werk dat we als maatschappij nog hebben.
Karen Billiet

Getalenteerd hoofdpersonage

“Persoonlijk zou ik dit kind nog geen halfuur bij mij in de buurt willen hebben”, vertelt Billiet. “Maar de film wordt dragelijk, omdat de actrice in de eerste plaats heel getalenteerd is. Ik vind het ongelofelijk knap dat een kind van negen zo'n extreem palet van gevoelens kan neerzetten. Je ziet momenten waarop ze heel agressief is, maar ook momenten waar ze lief en zorgzaam is. Daardoor krijg je ook sympathie voor Benni. Je zit bijna in haar hoofd. En je voelt ook het moment wanneer de kortsluiting in haar hoofd losbarst.”

Maatschappelijk probleem

Niet alleen Benni weet geen blijf met zichzelf. Ook haar omgeving heeft geen idee hoe ze met zo’n kinderen moet omgaan. “De middelen van de overheid zijn ontoereikend”, licht Billiet toe. “De mensen gaan er zelf aan onderdoor. Je ziet dus ook hoe zij fouten maken en welke zware gevolgen dat heeft bij een kind als Benni.”

'System Crasher' kreeg internationaal veel lof en prijzen. In oktober vorig jaar was de film al te zien op het Film Fest Gent, maar sinds deze week loopt hij ook in enkele Vlaamse en Brusselse bioscopen.

Karen Billiet over System Crasher

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.